maandag 29 oktober 2012

Hedendaagse kunstencentrum Fabra i Coats

Eind september werd een nieuw centrum voor hedendaagse kunst ingehuldigd in een pand dat vroeger toebehoorde aan een textielfabriek. Het complex ligt in het district Sant Andreu en wordt in fasen verbouwd. Momenteel is de benedenverdieping afgewerkt, die 600 m2 groot is. De bedoeling is om de komende jaren ook de drie bovenverdiepingen in gebruik te nemen zodat de oppervlakte van het kunstcentrum zal groeien tot 2.450 m2.

Fabra Coats

In eerste instantie zal het centrum projecten tentoonstellen door een jury uitgekozen uit ingezonden werken. De jury zal bestaan uit vertegenwoordigers van het Museum voor Hedendaagse Kunst van Barcelona (Macba), het Cultuurinstituut en de Cultuurraad van Barcelona en diverse onafhankelijke kunstkenners.

Op middellange termijn zal Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats een eigen artistieke directie krijgen die een volwaardig programma zal uitwerken. De nadruk zal liggen op het stimuleren van lokale en internationale artistieke projecten en het professionaliseren van het werk van hedendaagse kunstenaars. Voor de werking van het centrum wordt jaarlijks 300.000 euro uitgetrokken door de Catalaanse regering.

Tot begin 2013 stelt men hedendaags werk tentoon onder de titel “Això no és una exposició d’art, tampoc” wat zoveel betekent als “Dit is geen kunstexpositie, evenmin”. Het gaat hier inderdaad niet om een conventionele tentoonstelling maar om “performances”, “kunstexpressies” die zich ter plaatse ontwikkelen vóór het publiek. Daarnaast worden er video’s getoond van ondermeer Lars von Trier.

Het hedendaagse kunstencentrum Fabra i Coats bevindt zich aan de Carrer de Sant Adrià nr 20, in het district Sant Andreu. Het dichtstbijzijnde metrostation is Sant Andreu (lijn L1).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten