zondag 21 oktober 2012

Canelons, de Catalaanse canelloni

Traditioneel werden en worden nog steeds in Catalonië op de dag van Sant Esteve, op 26 december, canelons gegeten. Dit zijn een Catalaanse versie van de Italiaanse canelloni, opgerolde pasta gevuld met bijvoorbeeld gehakt. Oorspronkelijk werd op tweede kerstdag hiervoor het vlees gebruikt dat nog overbleef van de kerstmaaltijd.

Canelons

Tegenwoordig worden canelons ook buiten de kerstperiode gegeten en zijn er versies van met onder andere vis of paddestoelen. Het is zeker de moeite waard om tijdens jouw bezoek aan Barcelona deze Catalaanse specialiteit eens te proeven. Ik geef hier alvast een recept voor de bereiding van canelons met gehakt voor 6 personen. Ben je met minder personen dan kun je zonder probleem de klaargemaakte canelons invriezen voor later...

Ingrediënten voor de vulling: 400 g rundsvlees, 400 g gefileerd kippenvlees, 1 stengel selderij, 2 middelgrote uien, 2 middelgrote tomaten, 2 knoflookteentjes, 1 laurierblad, 1 flinke scheut witte wijn. Ingrediënten voor de bechamelsaus: 1 middelgrote ui, bloem, nootmuskaat, boter, olijfolie, melk. Daarnaast heb je nog tussen de 18 en 24 pastarollen (“canelloni”) nodig. Die zijn verkrijgbaar in Spaanse of Italiaanse speciaalzaken en in sommige supermarkten. Optioneel kun je ook nog geraspte kaas gebruiken voor de afwerking van de canelons in de oven.

De bereiding gaat als volgt:

Snijd het vlees in blokjes en gaar het in een kookpot met een beetje olijfolie. Als het vlees begint te verkleuren, voeg je er de fijngesneden groenten aan toe. Doe de knoflook en het laurierblad erbij en laat alles sudderen op een laag vuurtje. Wanneer de groenten gaar zijn, voeg je er een scheut witte wijn aan toe en dan laat je het geheel indikken. Vervolgens doe je er een beetje water (of bouillon) bij en laat je alles goed doorkoken. Maal daarna het geheel van vlees en groenten fijn, voeg er een beetje van het kookvocht aan toe en zet alles opzij.

Nu is het de beurt aan de bechamelsaus. Pocheer de fijngehakte ui in een kookpot met een beetje olijfolie en een eetlepel boter. Voeg er vervolgens 2 eetlepels bloem aan toe en meng alles goed door elkaar totdat de bloem van kleur begint te veranderen. Voeg er vervolgens heel geleidelijkaan melk aan toe zonder te stoppen met roeren. Let op: de saus moet dikkig zijn dus giet er niet te veel melk bij. Tot slot voeg je er een snuifje nootmuskaat aan toe en meng je alles nogmaals goed door elkaar.

Vervolgens bereid je de pastarollen zoals op de verpakking ervan staat. Vul ze op met de eerder bereide vulling. Leg ze daarna op een diepe vuurvaste schotel en overgiet ze met de bechamelsaus. Strooi er nog geraspte kaas naar keuze over en een paar kleine klontjes boter. Hierdoor wordt het geheel mooi bruin in de oven. Gratineer de canelons gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten