donderdag 25 oktober 2012

Banketbakkerij Mauri

Op 15 augustus 1929 opende Francesc Mauri Ciuró temidden van de wijk Eixample in Barcelona de banketbakkerij Mauri. Francesc was afkomstig uit de nabijgelegen stad Manresa maar kwam naar Barcelona om een eigen zaak te beginnen. Eerst opende hij een bescheiden bakkerij in de wijk Hostafrancs en daarna begon hij, samen met enkele vennoten, het legendarische restaurant Núria aan de Rambla. Dit eethuis bestaat nu nog steeds.

Mauri

In 1929 liet Francesc zijn oog vallen op een levensmiddelenwinkel halverwege de Rambla de Catalunya. Hij wou er de banketbakkerij starten die hij al lang gepland had. Om zijn droom te kunnen verwezenlijken, verkocht hij zijn aandeel in restaurant Núria. Het gebouw waar de banketbakkerij werd ingericht was een modernistisch pand uit 1875. Francesc startte er met de verkoop van brood en gebak, een breed assortiment gaande van eenvoudige croissants tot luxueuze patisserie.

In de daaropvolgende decennia ging de zaak over naar de kinderen en kleinkinderen van de stichter maar de prachtige binnendecoratie bleef intact. In de loop der jaren richtte men er een koffie- en theehuis in en begon men met de verkoop van hartige hapjes en belegde broodjes.

In 1978 werd vlakbij een nieuwe chocolade- en bonbonafdeling opgestart. In 1985 werd nog een charcuterie-afdeling geopend, kwam er een wijn- en cava-sectie bij, startte men met het organiseren van maaltijden voor groepen en catering en opende men een bescheiden snack-restaurant.

Tegenwoordig vind je in de banketbakkerij Mauri dus niet alleen brood, gebak en bonbons maar ook onder andere charcuterie, belegde broodjes en een assortiment koffies. Als je in de buurt bent, loont het de moeite om eens binnen te stappen in deze legendarische zaak, niet enkel vanwege van het uitgebreide assortiment heerlijke producten maar ook vanwege de prachtige inrichting.

De “Pastisseria Mauri” ligt aan de Rambla de Catalunya nrs 102 en 103. De zaak is alle dagen van het jaar geopend van 8 tot 21u, op zon- en feestdagen van 9 tot 15u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten