zaterdag 13 oktober 2012

Wijken en districten van Barcelona

In mijn blog heb ik het regelmatig over bepaalde wijken zoals La Barceloneta of districten zoals Gràcia. Deze keer geef ik een overzicht van alle stadsdelen van Barcelona, samen met hun belangrijkste kenmerken en bezienswaardigheden.

Wijken Barcelona

Sinds 1984 is de stad Barcelona verdeeld in 10 districten (“districtes”) die op hun beurt verdeeld zijn in wijken (“barris”). De verdeling is vaak gebaseerd op de historische grenzen van de verschillende gebieden maar sommige stadsdelen zijn een verzameling van meerdere kleinere historische buurten. De districten zijn als volgt:

1. Ciutat Vella: het historische centrum van Barcelona. Dit district bestaat uit onder andere de wijken La Barceloneta, Barri Gòtic en El Raval. Een groot aantal van de bezienswaardigheden van de stad is hier gelegen, bijvoorbeeld de Rambla, de Plaça Reial en de Kathedraal.

2. Eixample: een wijk ontstaan tijdens de stadsuitbreidingen in de tweede helft van de 19de eeuw. Dit district telt de meeste inwoners. Je vindt hier het grootste deel van de Barcelonese modernistische huizen en bouwwerken, bijvoorbeeld La Pedrera, Casa Batlló en de Sagrada Família.

3. Sants-Montjuïc: omvat ondermeer de heuvel Montjuïc met talrijke gebouwen daterend van de Wereldtentoonstelling van 1929 en van de Olympische Spelen van 1992. In dit district bevindt zich ook het industriegebied Zona Franca. In oppervlakte is dit het grootste stadsdeel van Barcelona.

4. Les Corts: bevat onder andere de wijk Pedralbes waar het Koninklijk Paleis en het klooster-museum van Pedralbes zijn gelegen. Hier ligt ook het stadion Camp Nou van FC Barcelona. Dit district is het minst bevolkte district van de stad.

5. Sarrià-Sant Gervasi: het sjieke, residentiële deel van Barcelona met veel groene zones en parken. Je vindt hier bijvoorbeeld het pretpark Tibidabo en de communicatietoren Torre de Collserola.

6. Gràcia: dit district is bijzonder geliefd onder studenten en kunstenaars. Gràcia is bekend vanwege de buurtfeesten Festa Major de Gràcia die jaarlijks rond 15 augustus worden georganiseerd. In dit district ligt ook het wereldberoemde Parc Güell van de modernistische architect Antoni Gaudí.

7. Horta-Guinardó: met onder andere het Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau en het oudste historische park van Barcelona, het Parc del Laberint d’Horta. Deze zone verstedelijkte pas in de jaren 1950, via een combinatie van chaotische bebouwingen (met barakken en andere schamele onderkomens) en de aanleg van enkele kwaliteitsvolle residentiële buurten.

8. Nou Barris: hoewel de naam van dit district “Negen Wijken” betekent, is het stadsdeel administratief verdeeld in 13 wijken. Voornamelijk in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw kende deze residentiële zone een sterke groei.

9. Sant Andreu: van oorsprong was dit een agrarische zone, daarna voornamelijk industrieel gebieden nu is dit district bekend omwille van de vele winkels en boetieks . In de wijk La Sagrera wordt momenteel een groot station aangelegd dat één van de belangrijkste knooppunten voor metro, bus en trein van Barcelona moet worden. Ook de hogesnelheidstrein AVE zal in de toekomst dit station aandoen.

10. Sant Martí: tot het einde van de 19de eeuw een zone met veel fabrieken. De laatste decennia zijn een aantal wijken van dit district grondig vernieuwd. De moderne wijk 22@ en het Parc del Fòrum zijn hiervan goede voorbeelden. Tot Sant Martí behoort ook het grootste deel van de Barcelonese stranden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten