maandag 12 november 2012

Plaça de les Glòries Catalanes

Een belangrijk verkeersknooppunt in Barcelona is de Plaça de les Glòries Catalanes, vaak Plaça de les Glòries of kortweg Glòries genoemd. Dit plein bevindt zich op de grens van de districten Eixample en Sant Martí. Hier komen drie belangrijke wegen samen: Avinguda Diagonal, Gran Via de les Corts Catalanes en Avinguda Meridiana.

Plaça Glòries

In de plannen van de stadsarchitect van Ildefons Cerdà voor de uitbreiding van Barcelona in de 2de helft van de 19de eeuw moest de Plaça de les Glòries het nieuwe centrum van de stad worden. In de loop der tijd is die rol echter opgenomen door de Plaça de Catalunya.

De huidige inrichting van het plein is het resultaat van een project dat werd uitgevoerd tussen 1990 en 1992. De bedoeling hierbij was de verkeersdoorstroom te verbeteren, ondermeer door de aanleg van een grote ringviaduct, en een park in te richten in het midden van het plein met diverse beeldhouwwerken die momenten uit de geschiedenis van Catalonië weergeven. Enige tijd geleden is dit park echter voor het publiek afgesloten.

Sinds een tiental jaren ondergaat deze zone opnieuw een make-over. Naast de Plaça de les Glòries wordt momenteel een complex gebouwd dat het nieuwe Designmuseum onderdak zal verlenen. De bouw van de opvallende wolkenkrabber Torre Agbar en de aanleg van de nieuwe buurt 22@ passen ook in het kader van de renovatie van deze buurt.

Aan de Plaça de les Glòries bevindt zich sinds 1928 de brocanterie- en tweedehands openluchtmarkt Mercat Fira de Bellcaire, die in de volksmond Els Encants Vells wordt genoemd. Deze markt is de afgelopen tijd behoorlijk verkommerd en voldoet niet meer aan de huidige normen. Daarom verhuist ze binnenkort naar een nieuw terrein aan de andere kant van het plein.

Volgens de huidige plannen zal de komende jaren het grote viaduct afgebroken worden en een deel van de bestaande wegen ondergronds gelegd. De bedoeling is om opnieuw groen op het plein te voorzien en tegelijk de rijstroken, tramlijnen, fiets- en wandelpaden beter op elkaar af te stemmen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten