vrijdag 16 november 2012

Centrum voor Biomedisch Onderzoek van Barcelona

Wie al eens een wandeling heeft gemaakt langs de stranden van Barcelona heeft zich misschien afgevraagd wat dat bijzondere ellipsvormige gebouw met de houten buitengevel is in de buurt van de twee wolkenkrabbers in de Olympische Haven. Het betreft het Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), het Centrum voor Biomedisch Onderzoek van Barcelona.

Centrum Biomedisch Onderzoek

Het PRBB werd in 2006 ingehuldigd. Het houdt zich bezig met het bestuderen van de “genetische en moleculaire bouwstenen van het leven” en het oplossen van actuele gezondheidsproblemen. In het centrum werken meer dan 1.000 personen, met 30 diverse nationaliteiten, aan een 80-tal onderzoeksprojecten.

Het opvallende gebouw omvat 55.000 m2 bruikbare oppervlakte. Het heeft een elliptische vorm met afgeschuinde zijkanten en wordt ondersteund door 110 metalen spanners per verdieping. 40% van de structuur wordt gedragen door de bovenverdieping en de rest door de betonnen pijlers in het midden van het gebouw. De gevel is bekleed met rood cederhout met als doel de licht- en zoninval te reguleren en het hele gebouw te stroomlijnen. Op het dak van het gebouw staan zonnepanelen.

Tot slot wil ik nog vermelden dat zich vlakbij het PRBB het Parc de la Barceloneta bevindt dat in gebruik werd genomen in 1996. Dit park is gelegen op het terrein waar een gasfabriek was gevestigd, tot die in 1989 werd afgebroken. In hetzelfde park kun je een modernistische watertoren zien die Josep Domènech in 1904 ontwierp en een monument van Simón Bolívar, een werk van Julio Maragall uit 1996.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten