maandag 11 februari 2013

Kunstcollectie Rocamora

De Fundación Cultural Privada Rocamora is een privé-stichting met het doel de kunstcollectie van Manuel Rocamora Vidal te onderhouden en publiek toegankelijk te maken. Deze stichting werd opgericht in 1976 door Don Antonio Rocamora Pellicer volgens het testament van zijn grootoom Manuel. De collectie is gehuisvest in de 19de eeuwse voormalige residentie van Manuel Rocamora. Dit gebouw en de bijhorende tuin werden volledig gerenoveerd en zijn op zich al een bezoekje waard.

Kunstcollectie Rocamora

De stichting beschikt over een patrimonium dat bestaat uit meer dan 20 aparte verzamelingen van onder meer keramiek, tekeningen, schilderijen en beeldhouwkunst uit de 19de en 20ste eeuw. In het gebouw kun je ook een zaal bezoeken die gewijd is aan de Catalaanse schilder Ramon Casas.

Een groot deel van het meubilair in het complex is afkomstig uit de 18de en 19de eeuw. Daarnaast kun je er antieke reclameborden, speelkaarten en automaten bewonderen en zelfs de originele maquette voor het ontwerp van het Standbeeld van Columbus in de haven van Barcelona. De bijhorende bibliotheek telt 5.000 boeken over thema’s zoals literatuur, kunst, muziek en geschiedenis.

Maar wie was Manuel Rocamora Vidal eigenlijk? Hij werd geboren in Barcelona in 1892 in een gezin uit de gegoede Catalaanse burgerij. Hij werd tijdens zijn leven één van de belangrijkste kunstverzamelaars van de stad, en was daarnaast ook nog schilder en schrijver. Na een opleiding aan de kunstacademie van de Llotja de Barcelona begon hij met het verzamelen van keramiek.

Daarna legde Rocamora zich toe op het bijeenbrengen van een collectie historische kleding. In 55 jaar tijd slaagde hij erin om 4.000 historische kledingstukken en accessoires te verzamelen, waaronder jurken, schoenen, tassen, hoeden en waaiers. Deze collectie schonk hij aan het Textiel- en Kledingmuseum van Barcelona. Hij stierf in 1976.

De Fundación Cultural Privada Rocamora kan enkel op afspraak bezocht worden. Voor meer informatie en reservaties kun je terecht op telefoonnummer 0034 670 466 260 of e-mailadres visita@rocamora.es. Het gebouw is gelegen aan de Carrer Ballester nr 12, in de hoger gelegen zone van Barcelona, net buiten het centrum. De dichtstbijzijnde metrohalte is Lesseps (lijn L3).

Ik vermeld er nog graag bij dat verschillende zalen van dit 19de eeuwse complex afgehuurd kunnen worden voor feesten en evenementen. Kijk voor alle informatie hierover even op de website van de Fundación Rocamora.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten