vrijdag 15 februari 2013

Tempel van Eixample

Te midden van de wijk Eixample, tussen de modernistische huizen van het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, staat een heel opvallend gebouw. Het lijkt een Griekse of Romeinse tempel. De vraag die me vaak wordt gesteld is: "Hoe komt die tempel in het midden van Barcelona terecht?"

Tempel Eixample

Het betreft hier geen gebouw dat al meer dan 2.000 jaar onverwoestbaar op deze plek staat. De tempel werd gebouwd in 1882 voor de gebroeders Josep en Francesc Masriera. Deze schilders-goudsmeden kregen het idee om hun atelier te huisvesten in een klassieke tempel. De architect van het project was Josep Vilaseca i Casanovas, die ook ondermeer verantwoordelijk was voor de Arc de Triomf.

Vilaseca en de gebroeders Masriera baseerden zich bij het ontwerp op de Romeinse tempel van Augustus die in het centrum van Barcelona stond. Overblijfselen van deze oorspronkelijke tempel kun je nu nog steeds bekijken in het Centre Excursionista de Catalunya in de Carrer Paradís, vlakbij Plaça de Sant Jaume.

De “tempel van de Eixample” deed eerst dienst als kunstatelier en werd in de jaren 1930 omgevormd tot theater. Tegenwoordig is er de zetel van een religieuze congregatie gevestigd. Het gebouw ligt aan de Carrer de Bailèn nr 72, maar houd er rekening mee dat het helaas niet mogelijk is het interieur te bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten