maandag 4 februari 2013

Palau Moxó

In Barcelona kun je tal van “paleizen” bewonderen, statige huizen die dateren van tussen de gotische periode in de 13de eeuw en het modernistische tijdperk van eind 19de en begin 20ste eeuw. Het enige 18de eeuwse Barcelonese “palau” dat nog steeds de originele decoratie en meubilair bevat is het Palau Moxó.

Palau Moxó

Dit gebouw werd geconstrueerd in 1770 bovenop de ruïnes van een 13de eeuwse residentie die in de middeleeuwen heel bekend was. Vanaf de bouw tot nu is het complex nog steeds in handen van de familie Moxó.

Het Palau Moxó is opgetrokken in laat-barokke stijl onder leiding van de bouwmeester die ook verantwoordelijk is voor een groot deel van de realisatie van de kathedraal van Barcelona, Francesc Mestres. Het gebouw is verdeeld in 4 verdiepingen van elk 700 m2.

Op de benedenverdieping bevonden zich oorspronkelijk de keuken, de stallen en de toegang voor karren en andere rijtuigen. Het hoogtepunt van het complex is echter de balzaal in rococostijl. Het plafond is versierd met indrukwekkende fresco’s met verwijzingen naar de tekens van de dierenriem, de kunsten en de seizoenen.

Het Palau Moxó is gelegen aan de Plaça de Sant Just, vlakbij het stadhuis. Het dichtstbijzijnde metrostation is Jaume I (gele lijn L4). Geleide bezoeken zijn mogelijk na reservatie en diverse zalen van het gebouw zijn beschikbaar voor feesten en recepties. Alle informatie hierover vind je op de website van Palau Moxó.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten