dinsdag 26 februari 2013

Museum Palmero

In een voormalige boerderij, aan de voet van de heuvel Tibidabo en tussen moderne flatgebouwen, is het Museum Palmero gehuisvest. Het gebouw dateert uit 1470 en wordt ook Torre Figuerola genoemd, naar Laureano Figuerola, de Spaanse minister die vanaf 1868 verantwoordelijk was voor het verspreiden van de peseta. De familie Palmero bezit sinds 30 jaar dit complex en liet het volledig restaureren.

Museum Palmero

De permanente collectie van het museum bestaat uit 125 schilderijen van Maestro Palmero (1901-1991), met als thema de personages uit de Spaanse literatuurklassieker Don Quijote van Miguel de Cervantes. Daarnaast vind je er schilderijen van de kleinzoon van Maestro Palmero, Alfredo Palmero. In het Museum Palmero kun je tevens een muurschildering zien die het ontstaan van het wapenschild van Catalonië uitbeeldt.

In het complex ligt er ook nog een eeuwenoude grot waar, althans volgens de legende, de mythische Catalaanse bandiet Joan de Serrallonga zich schuilhield. Tot slot vind je naast het museum ook het atelier van Alfredo en van zijn vrouw, die kinderbedden ontwerpt en schildert in felle kleuren.

Het Museum Palmero is tegenwoordig de plek van de derde generatie van de kunstenaarsfamilie Palmero. Alfredo Palmero erfde van zijn grootvader en oom Miguel Ángel Palmero de liefde voor de schilderkunst. Zijn favoriete thema’s zijn harlekijnen ( een metafoor voor de artiest zelf), de “meninas” (de Spaanse hofdames zoals ze oorspronkelijk geschilderd werden door Velázquez) en paarden. Zijn werken zijn zowel klassiek als hedendaags te noemen.

Echter, een bezoek aan dit pittoreske museum is enkel mogelijk na afspraak. Alfredo Palmero verzorgt de rondleidingen zelf. Reserveren kun je via het telefoonnummer 932126551 en het e-mailadres alfredopalmero2@gmail.com. Het adres is Carrer de Judea nr 2 en het dichtstbijzijnde metrostation is Vall d’Hebron (lijnen L3 en L5).

Ter volledigheid vermeld ik er graag bij dat de familie Palmero nog een tweede privé-museum bezit, meer bepaald in Almodóvar del Campo, in de provincie Ciudad Real, ten zuiden van Madrid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten