Niet enkel La Mercè maar ook Santa Eulàlia is stadspatrones van Barcelona. La Mercè wordt gevierd in de week van 24 september en 12 februari is de feestdag van Santa Eulàlia. Deze laatste wordt in Barcelona gevierd met de Festes de Santa Eulàlia, kortweg La Laia genoemd. Deze feesten vormen het belangrijkste kinderfestival van Barcelona.
Tijdens de Stadsfeesten van Santa Eulàlia kun je optochten bewonderen van de plaatselijke “gegants” (reuzen) en kijken naar de “castellers” (menselijke torens”) en “sardanes” (de typisch Catalaanse dans). Daarnaast worden er tientallen poppenvoorstellingen, optochten, workshops, concerten en culturele activiteiten georganiseerd. Op de feestdag van Santa Eulàlia, 12 februari, is ook de toegang tot vele musea volledig gratis.
In 2013 organiseert men de Festes de Santa Eulàlia op 12, 16 en 17 februari (hoewel er al enkele activiteiten gepland zijn op 9 en 10 februari). Normaal gezien worden de feesten gehouden in het weekend dat dichtstbij de feestdag van Santa Eulàlia ligt maar omdat dit jaar dat weekend samenvalt met carnaval is ervoor gekozen om La Laia een week uit te stellen.
De meeste activiteiten vinden plaats in het historische centrum van de stad en in de haven. Een volledig overzicht van alle activiteiten van deze editie vind je op de website van La Laia. Het hoogtepunt is zonder twijfel de Diada Castellera, het optreden van alle groepen van menselijke torens van Barcelona, op zondag 17 februari vanaf 13u op Plaça de Sant Jaume.
Sinds 2012 vindt tijdens de Stadsfeesten van Santa Eulàlia ook het LlumBCN festival plaats waar alle vormen van licht de hoofdrol spelen. Dit jaar kun je ondermeer op 15, 16 en 17 februari naar een klank- en lichtspektakel gaan kijken aan het Stadhuis van Barcelona.
Maar wie was Santa Eulàlia eigenlijk? Dit meisje leefde van circa 290 tot 12 februari 303. Ze werd gefolterd en daarna onthoofd vanwege haar christelijk geloof. Dit gebeurde tijdens de vervolging van Christenen door de Romeinse keizer Diocletianus.
Oorspronkelijk werd haar lichaam bewaard op de plaats waar nu de kerk Santa Maria del Mar staat. In 713, tijdens de Moorse invasie, werd het overschot verborgen en pas in 878 opnieuw gerecupereerd. In 1339 zetten men de overblijfselen bij in een alabasten sarcofaag in de crypte van de toen nieuwe kathedraal van Barcelona. Nu nog steeds kun je hier de crypte van Santa Eulàlia met de sarcofaag bekijken.
Huisdier kan reden zijn voor break-up
7 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten