vrijdag 22 februari 2013

Plaça de Francesc Macià

Eén van de drukste verkeerspleinen van Barcelona is Plaça de Francesc Macià, voornamelijk omdat het zich bevindt aan een belangrijke toegangsweg van de stad, de Avinguda Diagonal. Tegelijkertijd is de geschiedenis van deze plek weinig gekend, ook door de Barcelonezen zelf. Het plein ligt in het district Sarrià-Sant Gervasi en grenst aan twee andere districten, Les Corts en Eixample.

Plaça Francesc Macià

Te midden van Plaça de Francesc Macià is een pleintje gelegen met een vijver in de vorm van Menorca. De ontwerper van de plaats was Nicolau Maria Rubió i Tudurí, die afkomstig was van dit eiland. Hij maakte het ontwerp in het begin van de jaren 1930. Er staat tegenwoordig ook een beeldhouwwerk van een vrouwelijk naakt van Josep Manuel Benedicto uit 1953. Echter, vanwege het drukke verkeer is het centrale pleintje niet toegankelijk.

In de loop der jaren volgden verschillende benamingen voor de plaats elkaar op. In 1932 kreeg het plein de eerste naam, Alcalà Zamora, ter ere van de ex-president van de Tweede Spaanse Republiek. In 1936 werd de plek omgedoopt in Hermanos Badía, ter nagedachtenis aan de gebroeders Josep en Miquel Badía, die allebei vermoord werden door de FAI, de Anarchistische Iberische Federatie, op 28 april van datzelfde jaar.

Bij het begin van de dictatuur van Franco, in het jaar 1939, veranderde de naam in Calvo Sotelo, naar een minister uit de jaren 1920 tijdens de dictatuur van Miguel Primo de Rivera. Die werd in 1936 vermoord en door Franco beschouwd als een martelaar. Na het herinvoeren van de democratie, in 1979, kreeg het plein de huidige naam, een eerbetoon aan de voormalige president van Catalonië Francesc Macià i Llussà (1859-1933).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten