maandag 6 mei 2013

10 bijzondere gebouwen in Barcelona

Eén van de meest interessante aspecten van Barcelona is haar architectuur. Je vindt in de stad een overweldigend aantal bijzondere gebouwen variërend van romaanse en gotische panden tot modernistische en hedendaagse bouwwerken. In deze post geef ik een overzicht van 10 gebouwen die de moeite zeker waard zijn om te bezoeken.

Bijzondere gebouwen

1. Casa Milà (La Pedrera)

Antoni Gaudí bouwde het modernistische Casa Milà tussen 1906 en 1910. Het bevindt zich aan de Passeig de Gràcia. De opdrachtgever voor het gebouw was de rijke ondernemer Pere Milà i Camps, vandaar de naam van het gebouw. De benaming La Pedrera, wat “steengroeve” betekent, is de bijnaam die de Barcelonezen gaven aan dit onconventionele gebouw. Eén van de meest opvallende delen van het huis is het dakterras met schouwen in wonderlijke vormen.

2. Casa Batlló

Vlakbij het Casa Milà staat het Casa Batlló, eveneens een realisatie van Antoni Gaudí, aangelegd tussen 1905 en 1907. In feite is dit huis het resultaat van de volledige renovatie van een oud conventioneel pand uit 1877. Het meest opvallende element van het Casa Batlló is zonder twijfel de gevel, die uitgevoerd is in steen, smeedijzer en veelkleurig keramiek. Het bovenste deel van de gevel doet denken aan de gebogen rug van een draak of een kameleon waarvan de keramieken pannen de schubben zijn.

3. Palau de la Música

In een zijstraat van de Via Laietana staat het modernistische muziekpaleis Palau de la Música van de modernistische architect Lluís Domènech i Montaner. Het werd oorspronkelijk gebouwd voor het koor van een groep Catalaanse textielindustriëlen. Het absolute hoogtepunt van het Palau de la Música is de omgekeerde veelkleurige glazen koepel van de grote concertzaal, uniek in Europa. In dezelfde zaal vallen ook de beelden op van Richard Wagner en Josep Clavé, net als het indrukwekkende orgel op het podium.

4. Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau

Een ander pareltje van de modernistische architectuur is het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, eveneens van de hand van Lluís Domènech i Montaner. Alle paviljoenen van dit voormalige ziekenhuis waren verbonden door middel van ondergrondse galerijen, zodat patiënten er vervoerd konden worden zonder dat ze buiten hoefden te komen. Er werkten diverse kunstenaars mee aan het project, in het bijzonder voor de beeldhouwwerken, schilderijen, mozaïeken en elementen in smeedijzer.

5. Palau Güell

Sinds 2011 is het gerenoveerde Palau Güell opnieuw toegankelijk. Dit pand van Gaudí wordt beschouwd als één van de bouwwerken die het startsein gaven voor de modernistische bouwstijl en de vernieuwing van de Europese architectuur. De bouwstijl wordt ondermeer gekenmerkt door parabolische vormen en een inventief gebruik van zuilen. Het Palau Güell bevindt zich in de smalle straat Carrer Nou de la Rambla, vlakbij de Rambla en de haven.

6. Sagrada Família

Bij jouw bezoek aan Barcelona mag vanzelfsprekend ook de Sagrada Família niet op de agenda ontbreken. Met de bouw van deze basiliek, ontworpen door Gaudí, werd begonnen in 1882 maar de voltooiing ervan wordt pas verwacht tegen 2026. Eén van de meest vernieuwende ideeën was het ontwerp van de hoge conische torens die uitsteken boven de portalen en die een groot aantal vensters bevatten in spiraalvorm. Bovendien is er ook nog een centrale toren voorzien van maar liefst 170 meter hoogte.

7. Kathedraal

De bouw van de huidige kathedraal in het historische centrum van de stad startte in 1298 maar verliep erg langzaam. De crypte van Santa Eulàlia of de Heilige Eulalia en het koor dateren uit het einde van de veertiende eeuw, het klooster uit de vijftiende eeuw, het orgel uit de zestiende eeuw en de gevel bleef onafgewerkt tot het begin van de twintigste eeuw. In de kathedraal kun je ook ondermeer het dakterras, het bijhorende klooster en het museum bezoeken.

8. Santa Maria del Mar

Nog een kerk in Barcelona die zeker een bezoek verdient is de basiliek Santa Maria del Mar in de wijk La Ribera. Het oudste document waarin melding wordt gemaakt van de Santa Maria del Mar dateert van het jaar 998. Met de bouw van het huidige complex werd begonnen in 1329. De Santa Maria del Mar is de enige grote Catalaanse kerk in gotische stijl die volledig werd afgewerkt. De basiliek heeft bijzondere acoustische kwaliteiten zodat ze een ideale plaats is voor concerten.

9. Paviljoen Mies van der Rohe

Dit paviljoen, ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe voor de Wereldtentoonstelling van 1929, is gelegen vlakbij Plaça d’Espanya. Het gebouw is belangrijk in de geschiedenis van de moderne architectuur, ondermeer dankzij het gebruik van nieuwe materialen en technieken bij de constructie ervan. Het paviljoen werd afgebroken na de Wereldtentoonstelling maar in 1980 besliste men om het gebouw te reconstrueren op de originele plek. De werken begonnen in 1983 en de reconstructie werd ingehuldigd in 1986.

10. Torre Agbar

Tot slot mag één van de modernste iconen van Barcelona niet ontbreken: de opvallende wolkenkrabber Torre Agbar. Deze bevindt zich vlakbij Plaça de les Glòries. Het gebouw is 145 meter hoog en telt 34 verdiepingen, en bovendien nog 4 ondergrondse niveau's. De toren werd ontworpen door de architect Jean Nouvel. Een opvallend kenmerk van de Torre Agbar is zijn spectaculaire nachtelijke verlichting. De toren beschikt namelijk over 4.500 lichtpunten die onafhankelijk van elkaar kunnen geactiveerd worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten