donderdag 2 mei 2013

Primavera Sound Festival 2013

Eén van de belangrijkste muziekfestivals van Barcelona is Primavera Sound. Tijdens de editie van 2012 kwamen maar liefst 150.000 toeschouwers opdagen. Dit jaar vindt het evenement plaats van 22 tot en met 26 mei. Het centrum van het festival is zoals gebruikelijk het Parc del Fòrum, vlakbij de zee.

Primavera Sound 2013

Tijdens Primavera Sound 2013 kun je opnieuw gaan kijken en luisteren naar nieuwe, opkomende artiesten én gevestigde waarden. De geprogrammeerde muziekstijlen zijn heel gevarieerd maar de focus ligt op pop, rock en underground elektronische en dance muziek. Tussen de vele artiesten en bands die dit jaar optreden vallen ondermeer op: Blur, Dead Can Dance, Phoenix, My Bloody Valentine en Nick Cave & The Bad Seeds.

Tijdens het Primavera Sound Festival vinden nog een aantal andere aktiviteiten plaats. In de gebouwen van het Parc del Fòrum is een platenbeurs van onafhankelijke Spaanse en internationale labels. Daarnaast is er nog Flatstock, een beurs met concertposters ontworpen door kunstenaars. Bovendien zal het belangrijkste indie-muziekkanaal ter wereld, het Amerikaanse WFMU, opnieuw een groot deel van de concerten uitzenden.

Samen met Primavera Sound loopt Minimúsica, een aangepast interactief programma voor kinderen. In het kader hiervan zijn er niet enkel concerten en knutselateliers maar ook een speelzone met monitoren en kinderopvang op de terreinen van het Parc del Fòrum.

Niet te missen is Primavera a la Ciutat, een verlengstuk van het eigenlijke Primavera Sound. Onder deze titel organiseert men doorheen Barcelona gratis optredens naar aanleiding van het festival. Op woensdag 22 mei, bijvoorbeeld, vinden er verschillende gratis concerten plaats in het Parc del Fòrum.

Maar ook vóór het eigenlijke festival zijn er al randaktiviteiten. Sinds 24 april en nog tot 18 mei loopt Primavera als Bars. Hierbij treden 22 verschillende bands op in een 15-tal cafés in de stad. Primavera als Clubs is een serie van optredens in de voornaamste concertzalen van Barcelona, in het bijzonder Sala Apolo, La [2] de Apolo en BARTS. Primavera als Clubs vindt plaats tussen 20 en 26 mei.

Tot slot wil ik nog PrimaveraPro vermelden, een internationale bijeenkomst voor de muziekindustrie die ook plaatsvindt tijdens het Primavera Sound Festival. De programmering van dit evenement legt de nadruk op de rol van de artiest in de huidige maatschappij, de festivals en grote muzikale evenementen en de nieuwe manieren van promotie en financiering van de muziekbusiness.

Alle informatie over de concerten en randaktiviteiten van dit grootschalige en gevarieerde festival kun je nalezen op de website van Primavera Sound 2013. Hier kun je ook tickets bestellen. Voor PrimaveraPro is er een aparte webpagina.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten