dinsdag 28 mei 2013

Casa Ramon Mulleras

In deze post breng ik graag een minder opvallend gebouw aan de Passeig de Gràcia onder de aandacht, het Casa Ramon Mulleras. Het oorspronkelijke huis met de naam Casa Ramon Comas werd in 1868 opgetrokken door Pau Martorell. Enkele decennia later kocht Ramon Mulleras het gebouw en liet het in 1911 volledig renoveren door de bekende Catalaanse architect Enric Sagnier.

Casa Ramon Mulleras

Enric Ferran Josep Lluís Sagnier i Vallavecchia, zoals zijn volledige naam luidde, was een architect die leefde van 1858 tot 1931. De meeste van zijn realisaties bevinden zich in Barcelona. Naar verluidt zijn er maar liefst 300 gebouwen in de Catalaanse hoofdstad van zijn hand. Het grote aantal opdrachten had hij ongetwijfeld te danken aan de goede relaties die hij onderhield met de families die aan het hoofd van de stad stonden. Een voorbeeld van zijn werk is Casa Garriga Nogués aan de Carrer de Diputació, waar nu een museum is gevestigd.

De stijl van Sagnier is vrij klassiek. Hij interpreteerde het modernisme op een sobere en functionele manier. Hij liet zich inspireren door de middeleeuwse architectuur, voornamelijk de romaanse en gotische stijlen. Zijn loopbaan is in te delen in drie etappes. Tot 1900 waren zijn realisaties groots en monumentaal. Tussen 1900 en 1910 benaderde hij meer het modernisme, in het bijzonder door meer aandacht te schenken aan decoratieve elementen, voornamelijk in rococo-stijl. Na 1910 kenmerken zijn werken zich door een klassieke Franse stijl, ver weg van de toen heersende modes in de Catalaanse architectuur.

Opvallend aan de gevel van Casa Ramon Mulleras is de galerij in het midden, die tevens dienst doet als balkon voor de eerste verdieping. Het balkon op de derde verdieping en de horizontale fries eronder scheiden de gevel in twee horizontale stukken. In vergelijking met de andere huizen in de buurt vind je aan Casa Ramon Mulleras weinig decoratieve elementen. Het gaat hier niet over een modernistisch gebouw maar over een huis in “eclecticistische” stijl. Het “eclecticisme” is eigenlijk een combinatie van verschillende stijlen en stromingen uit het verleden. In het geval van Casa Ramon Mulleras wordt de neoklassieke architectuur gecombineerd met decoratie in rococo-stijl.

Casa Ramon Mulleras ligt aan de Passeig de Gràcia nr 37, vlakbij de modernistische Casa Batlló en Casa Amatller. Het dichtstbijzijnde metrostation is Passeig de Gràcia (paarse lijn L2, groene lijn L3 en gele lijn L4).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten