dinsdag 11 juni 2013

Casa Bonet

Aan de Passeig de Gràcia nr 39, naast kleurrijke huizen zoals Casa Amatller en Casa Batlló, staat een onopvallend gebouw. Desondanks kun je aan de ingang van dit huis een reeks bijzondere sculpturen bewonderen die ondermeer de strijd van Sant Jordi met de legendarische draak uitbeelden. Het huis draagt de naam Casa Bonet.

Casa Bonet

Oorspronkelijk stond er op deze plek een gebouw met de naam Casa Torruella, een huis uit 1887 van de hand van Jaume Brossa. In 1915 liet Josefina Bonet de gevel vernieuwen door de architect Marcel•lià Coquillat i Llofriu (1865 – 1924). Hierbij werd een sobere klassieke stijl gehanteerd. Het gebouw heeft weinig modernistische kenmerken, behalve dan enkele details op de ramen op de eerste en tweede verdieping. Het meest in het oog springt de galerij op de gevel die loopt over twee etages.

Het deel van de Passeig de Gràcia waar Casa Bonet is gelegen, tussen de straten Aragó en Consell de Cent, wordt trouwens “Mansana de la Discòrdia” of “Illa de la Discòrdia” genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit “Huizenblok van de Verdeeldheid”. Het gaat hier over een huizenrij met onder andere drie bekende gebouwen: Casa Lleó Morera (van de architect Domènech i Montaner), Casa Amatller (van Puig i Cadafalch) en Casa Batlló (van Antoni Gaudí). Daartussen staan de minder bekende Casa Mulleras (een werk van Enric Sagnier) en het eerder besproken Casa Bonet.

Hoewel Casa Lleó Morera, Casa Amatller en Casa Batlló alle gerealiseerd werden door modernistische architecten, zijn er toch grote verschillen tussen de gevels van hun respectievelijke gebouwen. De benaming “Mansana de la Discòrdia” refereert dan ook aan de professionele rivaliteit tussen de architecten van deze gebouwen, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch en Antoni Gaudí.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten