vrijdag 7 juni 2013

Naaktstranden in Barcelona en omgeving

Eén van de trekpleisters van Barcelona is natuurlijk het kilometerslange strand. Ook naakt zonnen is mogelijk aan enkele van de stadsstranden, vooral op het strand van Mar Bella en in mindere mate op dat van Sant Sebastià. Daarnaast vind je op enkele kilometers van Barcelona nog meer naaktstranden. In deze post geef ik graag een kort overzicht.

Naaktstranden-Barcelona

Het Platja de la Mar Bella ligt net buiten het centrum van Barcelona, ten noorden van de Olympische Haven en is ongeveer 500 meter lang. Het fijne zand en de zachte helling in de zee maken het perfect om te baden. Het strand is niet zo diep, maar er zijn heuvels opgetrokken die de privacy van de naaktzonners moet beschermen tegen al te nieuwsgierige passanten die langs de dijk wandelen en fietsen. De zone beschikt over een heleboel faciliteiten zoals douches, een EHBO-post, een strandbar en een lokale politiepost. Het publiek op het Platja de la Mar Bella is overwegend jong en gay. Het dichtstbijzijnde metrostation is Poblenou (lijn 4), maar met de bus of de auto is de bereikbaarheid beter.

Het Platja de Sant Sebastià is gelegen vlakbij het populaire stadsstrand van La Barceloneta. Het is zowat een kilometer lang en beschikt eveneens over vele faciliteiten waaronder douches, bars en restaurants en afdelingen van de lokale politie en het Rode Kruis. Het publiek hier is heel gemengd maar tijdens de zomermaanden is het hier erg druk. Hoewel je de metro kunt nemen tot in La Barceloneta (metrolijn L4), kun je er ook gemakkelijk per bus geraken.

Een tiental kilometer ten noorden van Barcelona ligt Badalona. Eén van de stranden hier, Platja de la Móra, is een prima plek voor naaktrecreatie. Oorspronkelijk werd het strand gebruikt waar nu de haven van Badalona is gelegen. Tegenwoordig situeert de zone voor naaktzonnen zich vlakbij een elektrische centrale. Om die reden wordt het ook wel het strand van Tsjernobyl genoemd. Desondanks is het water hier helderder dan in Barcelona zelf en is het er over het algemeen minder druk. Behalve douches zijn hier geen extra faciliteiten. Met het openbaar vervoer is dit strand niet zo gemakkelijk bereikbaar.

In de andere richting, ten zuiden van Barcelona, heb je het Platja de la Ricarda. Dit strand behoort tot de gemeente El Prat de Llobregat en maakt deel uit van een natuurgebied. De zone is ongeveer 1,5 kilometer lang en beschikt over fijn zand en over het algemeen schoon zeewater. Het Platja de la Ricarda bevindt zich op enkele kilometers van de luchthaven El Prat van Barcelona. Het is er in de zomer minder druk dan op de Barcelonese stranden. Om er te geraken is het aangewezen de auto te nemen. Er is een ruime parking en een douche.

Verder naar het zuiden zijn er nog drie naaktstranden. Het eerste, minst interessante, heet Cala Morisca en ligt in een deelgemeente van Sitges, Vallcarca. Deze zone is enkele honderden meters lang en is omgeven door kalkrotsen. Het strand beschikt over douches een een strandbar. Tegenwoordig wordt het drukker op dit strand zodat naaktbaders en geklede baders elk ongeveer de helft van het publiek uitmaken. Helaas is het water hier in het hoogseizoen soms vuil doordat er nogal wat zeeafval aanspoelt. Cala Morisca is enkel bereikbaar per auto. Let wel op dat de parkeerplaatsen aan het strand betaalparkings zijn. Het is aangewezen dit strand niet te bezoeken tussen oktober en april omdat dan de hoofdtoegang is afgesloten.

Het mooiste en leukste naaktstrand van Sitges is Platja dels Balmins. De zone is afgesloten door rotsen en beschikt over fijn zand en een heldere en rustige zee. Je kunt er parasols en ligbedden huren en er zijn douches, een bar en een restaurant, een EHBO-post en een afdeling van de lokale politie. Aan de ene kant heb je het naaktstrand met voornamelijk een gay publiek en aan de andere kant zonnen en baden vooral families. Er is parking vlakbij het strand. Als je met de trein van Barcelona komt, heb je nog een flinke wandeling te doen van aan het station tot aan het strand.

Tot slot wil ik nog het Platja de l’Home Mort aan de zuidkant van Sitges vermelden. Dit strand ligt erg afgelegen en is enkel te voet bereikbaar. Hier vind je geen zandstrand maar een zone met rotsen en stenen. Je kunt er ligbedden huren en iets eten of drinken in de strandbar. Het publiek is voornamelijk gay. De auto nemen is aangewezen om naar het Platja de l’Home Mort te gaan. Je kunt de auto parkeren op de betaalparking van een nabijgelegen golfterrein. Daarna is het nog zo een 200 meter lopen langs de kust, parallel aan het treinspoor.

1 opmerking: