donderdag 18 juli 2013

Casa Serra

Eén van de opvallendste gebouwen op de Rambla de Catalunya is Casa Serra, ook wel Can Serra genoemd, gelegen op het kruispunt met de Avinguda Diagonal. Dit bouwwerk is een realisatie van de modernistische architect Puig i Cadafalch uit de jaren 1903-1908. Tegenwoordig is hier de Diputació de Barcelona gehuisvest, het bestuur van de provincie Barcelona.

Casa Serra

Casa Serra is opgetrokken volgens de bouwstijl die in de 16de eeuw in Spanje gebruikelijk was. De toren in het midden van het pand doet zelfs middeleeuws aan. Boven de ramen hangen sculpturen van de beeldhouwer Eusebi Arnau die een hommage brengen aan beroemdheden uit de artistieke wereld, zoals Cervantes en Richard Wagner.

Aan de gevel die uitgeeft aan de Rambla de Catalunya hangt een deur geïnspireerd door de poort van een ander beroemd huis in Barcelona, Casa Cralla. Dat gebouw, dat in de Carrer de la Portaferrissa lag, is spijtig genoeg in 1856 volledig afgebroken.

De gevel die gelegen is aan de kant van de Avinguda Diagonal bevatte oorspronkelijk een aanbouw met een terras. Later werden hierop twee verdiepingen gebouwd. Dit deel werd in 1981 echter afgebroken en vervangen door een volledig nieuw kantorencomplex. Dit nieuwe deel kreeg veel kritiek omdat de stijl veel afweek van de bouwstijl van het oorspronkelijke huis.

Casa Serra werd gebouwd als residentie voor een zekere Pere Serra maar die heeft er nooit gewoond. Eerst was er een college van monniken gehuisvest. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-39) was er het Ministerie van Gezondheid gevestigd. Vervolgens deed het opnieuw dienst als college, tot het in de jaren 1980 werd uitgebreid met een moderne annex en omgevormd tot zetel van de Diputació de Barcelona.

Het adres van Casa Serra is Rambla de Cataluyna nr 126. Het dichtsbijzijnde metrostation is Diagonal (lijnen L3 en L5). Een bezoek aan het interieur van het gebouw is helaas niet mogelijk. Enkel de inkomhall is open voor het grote publiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten