donderdag 20 oktober 2011

Escalivada, een typisch Catalaans gerecht

Wanneer je een traditioneel restaurant bezoekt in Barcelona of elders in Catalonië, dan vind je er steevast escalivada op het menu. Dit van oudsher populaire voorgerecht wordt bereid met paprika, aubergines, ui en soms met aardappelen of gezouten kabeljauw. Escalivada dient ook als bijgerecht bij een vleesschotel of als beleg voor een coca (een platte koek van pizza-achtig deeg).

Escalivada
Het woord “escalivada” komt van het Catalaanse werkwoord “escalivar”, wat letterlijk “op smeulende as roosteren” betekent. Om escalivada te bereiden moeten de ingrediënten lange tijd geroosterd worden. Wanneer de groenten gaar zijn, worden ze gepeld en gekruid met zout, peper en olijfolie.

Er bestaan talloze variaties op de bereiding van escalivada. Ik voeg hierbij een recept waarbij niet alleen aubergines, uien en paprika’s maar ook tomaten en look gebruikt worden.

Ingrediënten: 4 middelgrote aubergines, 4 grote rode paprika’s, 4 kleine uien, 3 kleine tomaten en 2 teentjes knoflook, zout, peper en olijfolie virgen extra. De bereidingstijd bedraagt ongeveer 50 minuten.

De traditionele manier om escalivada te bereiden is op een braadrooster met open vuur. Je kunt echter ook een oven gebruiken. Verwarm deze voor op 200 graden en verlaag de temperatuur daarna tot 180 graden. Leg de aubergines, paprika’s en uien op een ovenschotel en plaats deze in het midden van de oven.

Na ongeveer 25 minuten leg je er ook de tomaten bij. Controleer na 40 minuten of de groenten gaar zijn en indien dit het geval is, zet dan de oven uit. In het andere geval laat je de groenten nog enkele minuten roosteren.

Neem nu de groenten, soort per soort, uit de oven en wikkel ze in oud krantenpapier (behalve de tomaten). Laat ze gedurende 20 minuten rusten. De bedoeling hiervan is om ze daarna gemakkelijker te kunnen pellen. Pel vervolgens de groenten en verwijder de zaadjes van de paprika’s. Je zult merken dat het handig is een kom met water bij de hand te hebben omdat bij het pellen de zaadjes en de schil van de paprika’s aan de vingers blijven kleven.

Wanneer alle groenten gepeld zijn, snij ze overlangs in reepjes en plaats ze op een schotel. Strooi er de fijngemalen knoflook over, wat peper en zout en giet er een flinke scheut olijfolie bovenop. Meestal wordt de escalivada nog lauw opgediend.

Smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten