maandag 31 oktober 2011

Begraafplaats van Poblenou

In de wijk Poblenou ligt een sfeervol kerkhof met dezelfde naam. Samen met de begraafplaats van Montjuïc is het het voornaamste kerkhof van de stad. Het bevindt zich aan de Carrer Taulat nr 2, aan het einde van de Avinguda Icària. Het werd in gebruik genomen in 1775 door de bisschop van Barcelona, Josep Climent i Avinent, op enkele braakliggende terreinen vlakbij het huidige strand van Mar Bella.

Kerkhof Poblenou
De begraafplaats van Poblenou was het eerste kerkhof in Barcelona buiten de stadsmuren. Het werd oorspronkelijk aangelegd om de ongezonde situatie op te lossen binnen de muren van de stad door het letterlijk opeenstapelen van lijken in de grafkuilen van de diverse parochies.

Het originele kerkhof werd vernietigd door de troepen van Napoleon. In 1813 kreeg Antonio Ginesi, een jonge Italiaanse architect, de opdracht op een nieuwe begraafplaats te ontwerpen. Deze werd ingewijd door de bisschop Sitjar op 15 april 1819. De neoclassicistische vormen van Ginesi’s kerkhof, met gelijkmatig verdeelde en geordende graven, gaven de smaak weer van de rijke handelaren en fabrikanten van Barcelona, in het bijzonder de uit Amerika teruggekeerde kolonisten.

In 1821 was deze begraafplaats onverwachts reeds volledig in gebruik ten gevolge van een verschrikkelijke epidemie van gele koorts die in Barcelona 6.000 doden veroorzaakte.

Sinds haar ingebruikname zijn er diverse aanpassingen en uitbreidingen geweest van het Cementiri de Poblenou. De voornaamste vond plaats in 1849 toen Joan Nolla de zone met grafkelders bouwde met kunst- en bouwwerken van bekende architecten en beeldhouwers. Je merkt hier duidelijk de wil van de burgerij van Barcelona van halverwege de negentiende eeuw om hun sociaal prestige en weelde in het openbaar te tonen.

Het kerkhof van Poblenou kan elke dag bezocht worden tussen 8 en 18 uur. Elke 1ste en 3de zondag van de maand zijn er ook geleide bezoeken, in het Spaans en het Catalaans. Meer info over deze bezoeken kun je nalezen op de webpagina van Cementiris de Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten