zondag 20 november 2011

Casa Vicens

Het eerste belangrijke project van de Catalaanse architect Antoni Gaudí was het Casa Vicens. Hij begon met de bouw van dit huis in modernistische stijl in het jaar 1883 en gaf hierbij blijk van zijn grote verbeeldingskracht. Het ligt in de Carrer de les Carolines nr 24, in de wijk Gràcia. Het gebouw, dat bedoeld was als zomerhuis, werd geconstrueerd in opdracht van de welgestelde eigenaar van een keramiekfabriek, Manuel Vicens i Montaner. Dat wordt geïllustreerd door de gevel die uitbundig gedecoreerd is met keramiektegels.

Casa Vicens
Gaudí kreeg de opdracht voor dit project in 1878 nadat Vicens i Montaner een terrein had geërfd van zijn moeder Rosa Montaner. Hij legde in 1883 zijn ontwerp voor aan het gemeentebestuur van Gràcia, wat toen nog een gemeente was onafhankelijk van Barcelona. In datzelfde jaar kreeg Gaudí de bouwvergunning en startten de werken. De constructie zou duren tot 1888, omwille van een aantal opschortingen van de werkzaamheden die te wijten waren aan gebrek aan geld.

Het Casa Vicens bestaat uit vier niveau’s: een (wijn)kelder, twee verdiepingen als woonst en een bovenverdieping met zolderkamers bedoeld voor het personeel. Gaudí bouwde het huis tegen de muur van een klooster aan en slaagde er zo in een ruime tuin mogelijk te maken. Aan de ene kant van de tuin plaatste hij een grote fontein in baksteen. In 1946 werd deze afgebroken toen dat deel van het terrein verkocht werd.

Het ontwerp van dit gebouw dateert van Gaudí’s beginperiode en getuigt van een zeer eenvoudige architectuur, waarbij rechte lijnen de voorkeur kregen op bogen. De gebruikte stijlen zijn heel divers. De gelijkvloerse en eerste verdieping zijn gebouwd in voornamelijk Spaanse traditionele stijl en de bovenverdieping in Arabische mudejarstijl. Hierbij maakte Gaudí dankbaar gebruik van het product dat de opdrachtgever verhandelde: keramiek.

Antoni Gaudí werd geïnspireerd door de planten die op het terrein groeiden. Dit kwam ondermeer tot uiting in de palmen die te zien zijn in het smeedijzeren hek en in de afrikaantjes die gebruikt werden bij de versiering van de keramiek op de gevel.

In het jaar 1925 realiseerde de architect Joan Baptista Serra Martínez een renovatie en uitbreiding van het gebouw, ten koste van de tuin. Voor deze werken ontving hij in 1927 de prijs van een jaarlijkse wedstrijd voor artistieke gebouwen, die werd toegekend door de stad Barcelona.

Het Casa Vicens is privé-eigendom en daarom kan het binnenin spijtig genoeg niet bezocht worden. Momenteel doet het dienst als woonhuis en kantoor. Sinds 2007 staat het trouwens te koop. Momenteel bedraagt de vraagprijs 30 miljoen euro. Geïnteresseerd? Kijk dan even op de speciale verkoopwebsite van Casa Vicens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten