donderdag 17 november 2011

Unieke tentoonstelling van Joan Miró

Sinds half oktober en nog tot 18 maart 2012 kun je in de Fundació Joan Miró te Barcelona gaan kijken naar “Joan Miró. L’escala de l’evasió” wat in het Nederlands “Joan Miró. De trap van de ontduiking” betekent.

Tentoonstelling Miró
Na 300.000 bezoekers te hebben ontvangen in het Tate Modern te Londen, is deze expositie nu dus te bewonderen in Barcelona. De tentoonstelling bestaat uit meer dan 170 werken waaronder beeldhouwwerken, schilderijen en kunstwerken in papier, afkomstig van privé en publieke collecties van over de hele wereld.

De kunstwerken worden chronologisch gepresenteerd in diverse zalen. De tour begint met werken die de band van Miró met zijn geboorteplaats Catalonië duidelijk maken. In de volgende zaal hangen schilderijen die de kunstenaar maakte tijdens zijn verblijf in Parijs, hoewel hij toen ook tussendoor in Catalonië woonde.

In het centrale deel van de expositie ben je getuige van het drama van de Tweede Wereldoorlog en de Spaanse burgeroorlog (1936-39). Het einde van de burgeroorlog betekende niet de terugkeer van de vrijheid. De dictatuur van Franco die toen werd geïnstalleerd betekende voor Joan Miró een tijdperk van wanhoop, wat hij benadrukte door zijn kleurgebruik en de stelligheid van de titels van zijn werken.

In de jaren 50 sloeg de kunstenaar een andere richting in. In 1956 verhuisde hij naar Palma de Mallorca en begon zich te interesseren voor keramiek en beeldhouwkunst. Het grote triptiek Azul uit 1961 schilderde Miró nadat hij in New York kennis had gemaakt met het abstracte Amerikaanse expressionisme. Tijdens deze periode drukte hij ook zijn bewondering uit voor de Zen-filosofie en de kunst uit het Verre Oosten.

Tot slot, in de laatste zaal van de tentoonstelling wordt stilgestaan bij de impact die de revoltes van 1968 hadden op Joan Miró.

“Joan Miró. L’escala de l’evasió” kun je nog tot 18 maart 2012 bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 10 tot 19 uur en op zon- en feestdagen van 10 tot 14u30. Op donderdagavond is het museum extra laat open, namelijk tot 21u30. Kijk voor nog meer informatie even op de website van de Fundació Joan Miró.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten