vrijdag 11 januari 2013

Casa Bruno Cuadros

In 1883 kreeg de architect Josep Vilaseca de opdracht om een huis te renoveren aan de Rambla nr 82. Het betrof het Casa Bruno Cuadros dat in 1858 was opgericht. In dit gebouw was op de benedenverdieping een parapluwinkel gevestigd. Vandaar dat het huis in de volksmond ook Casa dels Paraigües werd genoemd, het Huis met de Paraplu’s.

Casa Bruno Cuadros

Tijdens deze periode voorafgaand aan de Wereldtentoonstelling van 1888 werden in Barcelona veel nieuwe gebouwen geconstrueerd, voornamelijk in de gekende modernistische stijl. Vilaseca gebruikte invloeden uit andere culturen voor de renovatie die ervoor zorgen dat dit gebouw een bijzondere uitstraling kreeg.

Bovenop het gebouw kwam een extra verdieping. De balkons en de galerij van die verdieping kregen Egyptische verwijzingen mee. Op de gevel vallen verder de gietijzeren paraplu’s en waaiers op tussen de balkons en ramen. Het meest kenmerkend is echter de Chinese draak op de hoek die een ijzeren lantaarn vasthoudt en waaronder een paraplu is bevestigd.

Het interieur van de vernieuwde parapluwinkel werd in 1885 afgewerkt en bevatte decoratie met glasramen, schilderijen en houtwerk met Japanse motieven. In 1980 werd de benedenverdieping van Casa Bruno Cuadros opnieuw verbouwd. Er vestigde zich toen een bankfiliaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten