maandag 21 januari 2013

Tuin van de Universiteit van Barcelona

In de wijk Eixample, aan Plaça de la Universitat, staat het historische gebouw van de Universiteit van Barcelona. In het complex bevindt zich ook een tuin, een oase van rust in het drukke stadscentrum. Tussen de 80 verschillende planten en bomen staan enkele van de oudste exemplaren van Barcelona.

Tuin Universiteit

In 1842 kreeg Barcelona opnieuw een universiteit. Deze was namelijk door Felipe V in 1717, na de Spaanse Successieoorlog, verhuisd naar de Catalaanse stad Cervera. Deze nieuwe universiteit kreeg een onderkomen in een in beslag genomen klooster, het Convent del Carme in de wijk El Raval. Hier zou de universiteit gevestigd blijven tot de tweede helft van de 19de eeuw. Het park dat in het voormalige klooster lag werd omgevormd tot botanische tuin en gebruikt voor de opleidingen in Wetenschappen en Farmacie.

In 1859 begon de bouw van het huidige universiteitscomplex aan Plaça de la Universitat. De inhuldiging vond plaats in 1871. De vegetatie van de tuin van de Universiteit van Barcelona lijkt erg op die van de eerste botanische tuinen van de stad. Dit heeft te maken met het feit dat een aantal van de aanplantingen afkomstig zijn van een historische botanische tuin die in 1874 was aangelegd in de Carrer de la Cera voor het Koninklijk College voor Chirurgie. In 1995 werd de tuin van de universiteit opengesteld voor het grote publiek.

Je vindt in dit park onder andere exotische vegetatie zoals de Zuid-Amerikaanse ombú-boom, de Himalaya-ceder en de yucca-plant. Daarnaast staan er diverse mediterraanse exemplaren zoals cipressen, steeneiken, olijfbomen en vijgenbomen. Tot slot kun je er nog talrijke palmbomen, Japanse notenbomen, acacia’s, jacaranda’s en winterhortensia’s bewonderen.

De twee patio’s op het terrein geven goed weer hoe de tuinen er aan het eind van de 19de eeuw uitzagen. De ene heet “Patio der Wetenschappen” en de andere “Patio der Letteren”. In de tuin ligt ook een vijver en op diverse plekken staan er smeedijzeren banken.

De tuin van de Universiteit van Barcelona is 1,08 hectare groot. Hij is alle werkdagen toegankelijk van 8 tot 21u, via de ingangen aan de Plaça de la Universitat, Carrer d’Aribau en Carrer de Balmes. Op zaterdagen, zon- en feestdagen kun je er naar binnen tussen 10u en zonsondergang, via de toegang aan de Carrer de la Diputació nr 230. Het dichtsbijzijnde metrostation is Universitat (rode lijn L1 en paarse lijn L2).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten