donderdag 24 januari 2013

Theater Goya Codorníu

Aan de Carrer de Joaquim Costa nr 68, op wandelafstand van Plaça de Catalunya, staat het theater Goya. Deze zaal werd op 15 september 1916 in gebruik genomen. Het was in feite de evenementenzaal voor het Aragonees Centrum van Barcelona. Het gebouw werd uitgevoerd in baksteen met decoratie in keramiek en bood oorspronkelijk plaats aan 1.500 toeschouwers.

Theater Goya Codorníu

Van bij het begin wisselden theaterstukken af met filmvoorstellingen. Vanaf 1932 werden er nog uitsluitend films afgespeeld. De benaming van het lokaal veranderde dan ook in Cine Goya. Tussen 1939 en 1947 was deze filmzaal gesloten voor uitgebreide verbouwingswerken. In juni 1986 sloot Cine Goya nogmaals de deuren voor een renovatie. Het aantal zitplaatsen werd daarbij teruggebracht tot 716. Vanaf oktober van datzelfde jaar werden in de zaal opnieuw theaterstukken opgevoerd.

Het lokaal ging opnieuw dicht in 2004 en deze keer was het voortbestaan ervan heel onzeker. In 2008 nam het bedrijf Grup Focus, dat sinds 1992 ook theater Condal uitbaat, uiteindelijk het beheer van theater Goya over. De zaal werd grondig gemoderniseerd en het aantal zitplaatsen beperkt tot 520. In 2012 doopte men de officiële naam van het theater om in Teatre Goya Codorníu, naar aanleiding van de sponsoring door het cava-merk Codorníu.

Bij de programmering van dit theater staan hedendaagse stukken centraal, die voornamelijk in het Catalaans worden opgevoerd. Op de website van Teatre Goya Codorníu vind je alle informatie over de aktuele voorstellingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten