maandag 7 januari 2013

Het Turó park

In het district Sarrià-Sant Gervasi ligt één van de bekendste stadsparken van Barcelona: het Turó park. De hoofdtoegang bevindt zich aan de Avinguda de Pau Casals nr 19 en er zijn nog diverse andere ingangen in de straten rondom.

Turó Park

Het Turó park is gelegen op een terrein waar in 1912 een attractiepark met dezelfde naam de deuren opende. “Turó” betekent trouwens “heuvel” in het Catalaans. Dit domein behoorde tot het erf van de familie Bertrand-Girona. Het attractiepark ging in 1929 dicht. De eigenaars van het Turó park sloten toen een overeenkomst met het stadsbestuur van Barcelona. Het centrale deel van het terrein stonden ze af zodat het een beschermde groene zone kon worden. In ruil hiervoor kregen de eigenaars het recht om de rest van het domein te bebouwen.

De bedoeling van het stadsbestuur was een park aan te leggen voor de buurtbewoners. Men zou dit ook op vele andere plekken in Barcelona doen. Helaas duurde het nog vele tientallen jaren alvorens er gevoelig meer groene zones in de stad verschenen. Al die tijd bleef het 2,88 hectare grote Turó park een geliefd ontspanningspunt voor de buurtbewoners en bezoekers van buitenaf.

In dit stadspark vind je ondermeer een zone met kinderspeeltuigen, een vijver, een grasveld en een aantal beeldhouwwerken. Op Plaça del Teatret, het Theaterpleintje, kun je de plek zien waar gedurende vele jaren theater in de open lucht werd opgevoerd. Hier staat een kiosk waar je drankjes en hapjes kunt verkrijgen.

Het Turó park bevat een brede waaier aan planten, bloemen en bomen. Opvallend zijn ondermeer de eikenbomen, populieren, ceders, judasbomen, platanen en magnolia’s. Daarnaast staan er diverse soorten palmbomen. Er is tevens een botanische wandelroute voorzien met meer informatie over de vegetatie in het park. Je kunt ook een wandeling maken langs gedichten van ondermeer Federico Garcá Lorca en Salvador Espriu.

Het Turó park is elke dag toegankelijk van 10u tot zonsondergang. Er zijn helaas geen metrostations in de buurt. De dichtstbijzijnde metrohaltes zijn Maria Christina (lijn L3) en Hospital Clínic (lijn L5) en die bevinden zich op een flinke wandelafstand. Wel vlakbij is er een halte van de tram (Trambaix), meer bepaald aan Plaça de Francesc Macià.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten