zondag 27 januari 2013

Hedendaagse kunst in La Capella

In de wijk El Raval staat het complex van het voormalige ziekenhuis Hospital de la Santa Creu. In het begin van de 20ste eeuw verhuisde dit eeuwenoude ziekenhuis naar het nieuwe Hospital de la Santa Creu i Sant Pau in de pas aangelegde wijk Eixample. Tegenwoordig is in de kapel van het oude gebouw een kunstencentrum gevestigd, La Capella de l’Antic Hospital of kortweg La Capella.

La Capella

In 1401 werd begonnen met de bouw van een ziekenhuis met de naam Santa Creu. Dit complex moest alle bestaande ziekenhuizen van de stad samenvoegen. Barcelona kende in die periode een sterke economische groei en dit moderne concept van gecentraliseerd beheer van de sanitaire zorgen moest een oplossing bieden voor de eveneens toenemende vraag naar gezondheidszorg.

De bisschop van Barcelona gaf in 1402 toestemming aan de beheerders van het Hospital de la Santa Creu om er ook een kerk bij te bouwen, inclusief kapellen en altaars. De kapel was klaar in 1444. In de 18de eeuw onderging het gebouw een renovatie waarbij ondermeer een barokke portaal werd toegevoegd.

In 1926, nadat het oude ziekenhuis was verhuisd naar het nieuwe complex van het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, kocht het stadsbestuur van Barcelona het gebouw. Tussen de jaren 1930 en 1960 vond een restauratie plaats van het hele ziekenhuiscomplex. Diverse gewelven uit de 15de-18de eeuw, waaronder een Romaans tongewelf, werden hierbij gerecupereerd.

In La Capella werden in de loop der jaren verschillende belangrijke culturele activiteiten georganiseerd, zoals een retrospectieve van Joan Miró in 1968. Sinds 1994 dient deze plek om nieuwe kunstenaars te promoten. De organisatie hiervan is in handen van het Institut de Cultura de Barcelona. BCN Producció is sinds 2006 het centrale project tussen de activiteiten van La Capella. Dit project promoot kunstenaars die gekozen zijn door een onafhankelijke jury tijdens publieke wedstrijden.

Het programma van BCN Producció en de andere activiteiten die plaatsvinden in La Capella zorgen ervoor dat dit kunstencentrum een prominente plaats inneemt bij het stimuleren van creatieve hedendaagse kunst in Barcelona. Kijk even op de website van La Capella voor alle informatie over de actuele exposities en activiteiten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten