donderdag 17 januari 2013

Kerk van Santa Anna

Vlakbij Plaça de Catalunya ligt, verscholen tussen de winkelstraten, de Kerk van Santa Anna. Het gebouw werd tussen de 12de en de 15de eeuw opgericht door de Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem. In de architectuur van het complex merk je de overgang van de romaanse bouwstijl naar de gotische. Het aangebouwde klooster dateert uit de 15de eeuw toen het gebedshuis werd uitgebreid met het klooster van Santa Eulàlia.

Kerk Santa Anna

De Orde van het Heilig Graf van Jeruzalem stuurde in 1141 enkele monniken naar Barcelona en andere plekken op het Iberische schiereiland. Oorspronkelijk werd in Barcelona een kerk opgericht vlakbij de kathedraal. Tijdens deze periode zamelden de monniken geld in ten bate van de orde. In 1177 werd begonnen met de aanleg van een nieuw gebedshuis op de huidige lokatie.

In 1423 voegde men het complex samen met het klooster van Santa Eulàlia en kreeg het de officiële naam “Klooster van Santa Anna en Santa Eulàlia”. Vanaf 1592 vond een kapittelkerk, onder leiding van niet-religieuzen, hier onderdak. Eeuwen later, in 1822, werd de parochie van Santa Anna opgericht.

Momenteel is de originele romaanse structuur van het kerkgebouw nog steeds zichtbaar. De gotische toegangspoort dateert uit 1300. In de 14de eeuw werd het schip vergroot en overspannen met gotische bogen en bouwde men een kapel. De koepel werd in de 15de eeuw geconstrueerd. In 1936 verwoestte een brand dit gewelf maar later werd het heropgebouwd in baksteen. Vermeldenswaard is nog het graf van de Spaanse kapitein-generaal Miquel de Boera uit de 16de eeuw dat zich in de kerk bevindt.

De Kerk van Santa Anna ligt aan de Carrer de Santa Anna nr 29. Je kunt er heen via de Carrer de Santa Anna of via een klein straatje dat uitgeeft op Plaça de Catalunya. De openingstijden zijn: van maandag tot vrijdag van 11 tot 14u en van 16 tot 19u. Tijdens de maand augustus zijn de deuren geopend van maandag tot zaterdag van 11 tot 14u. De dichtstbijzijnde metrohalte is Plaça de Catalunya (lijnen L1 en L3).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten