Niet alle belangrijke realisaties van de modernistische architect Antoni Gaudí staan in Barcelona. In het dorp Santa Coloma de Cervelló bijvoorbeeld, op 15 minuten van de Catalaanse hoofdstad, is de indrukwekkende Colònia Güell gelegen. Dit mini-dorp moest indertijd onderdak verlenen aan fabrieksarbeiders. Het unieke van de Colònia Güell zijn de humanitaire bedoelingen van de initiatiefnemer, Eusebi Güell. Voor deze industrieel-politicus ontwierp Gaudí ook ondermeer het wereldberoemde Parc Güell.
Eusebi Güell liet de kolonie bouwen aan het einde van de 19de eeuw op een stuk land buiten Barcelona, met de bedoeling de arbeiders van zijn textielfabriek weg te houden van de sociale onrust die in die tijd heerste in de steden. Het initiatief was uitzonderlijk vanwege Eusebi Güell’s voornemen om de leefomstandigheden van de arbeiders te verbeteren. Vandaar dat er tal van culturele en religieuze voorzieningen werden aangelegd. Het complex beschikte onder andere over een ziekenhuis, winkels, een school, een theater, een kapel en natuurlijk woningen.
Na het uitbreken van de Spaanse burgeroorlog (1936-39) kwam het complex in handen van de staat, maar na de oorlog slaagde de familie Güell er in om het terug in haar bezit te krijgen. In 1943 verkocht ze de fabriekskolonie aan een andere familie van textielfabrikanten, met de naam Bertrand i Serra. Deze fabriek sloot de deuren in 1973. Nu nog wonen er 770 personen in het complex, voornamelijk voormalige arbeiders en hun nakomelingen.
Op het centrale plein van de wijk staat een standbeeld van Güell. Rondom bevinden zich bakstenen huizen in modernistische stijl. Iets verderop ligt een modernistische boerenwoning die indertijd de kolonie van voedsel voorzag.
Het kroonjuweel van de Colònia Güell is de Crypte, een kapel waarvoor Eusebi Güell in 1898 de opdracht gaf aan Gaudí. Het was het enige werk waarvoor Gaudí geen vast budget had en evenmin een concreet uitgewerkt plan. De bedoeling was dat er een kapel met twee verdiepingen, van 40 meter hoog zou komen. De tweede etage werd echter nooit gebouwd.
Vanwege de creatieve vrijheid die Gaudí genoot bij deze realisatie wordt de Cripta de la Colònia Güell beschouwd als een toonbeeld van de verbeelding van de architect en tegelijk als een test voor de bouw van de Sagrada Família. De kapel werd door de UNESCO in 2005 tot Werelderfgoed uitgeroepen.
Opvallend in de Cripta zijn de gedraaide kolommen die de indruk wekken dat ze elk moment kunnen omvallen. Dankzij deze kolommen kun je het altaar zien vanop gelijk welke plek in de kapel. Gaudí slaagde er ook in om het gebouw te laten overvloeien in haar omgeving, dankzij het gebruik van een rustieke gevel en verschillende niveau’s die perfect passen in het glooiende landschap.
De Colònia Güell is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Barcelona met de treinen van de FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya). Hiervoor neem je de trein in Plaça d’Espanya (lijnen S33, S8 en S4). De reis duurt amper 15 minuten. Als je met de auto gaat, vind je gratis parking vlakbij het complex. Tickets voor de Colònia Güell zijn verkrijgbaar aan de ingang of via de website van de Toeristische Dienst van Barcelona. Hier vind je ook meer informatie over de prijzen en de openingsuren.
Huisdier kan reden zijn voor break-up
7 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten