dinsdag 19 maart 2013

Palmzondag in Barcelona

De laatste zondag vóór Pasen is Palmzondag. In de aanloop naar die dag staan er op vele plekken in Barcelona kraampjes waar je gedroogde palmtakken of -stengels en lauriertakjes kunt kopen. In het Catalaans noemt men Palmzondag “Diumenge de Rams” en in het Spaans “Domingo de Ramos”. Het is het begin van de Heilige Paasweek (“Setmana Santa” in het Catalaans en “Semana Santa” in het Spaans).

Palmzondag Barcelona

Volgens het christelijk geloof kwam Jezus op Palmzondag Jeruzalem binnen, gezeten op een ezel en begeleid door zijn discipelen. De inwoners van Jeruzalem verwelkomden hen en zwaaiden met laurier- en olijftakken. Vandaar dat op Palmzondag ook processies door de stad worden gelopen, vaak onder begeleiding van een ezel.

Op Palmzondag zegenen de priesters tijdens een eucharistieviering laurier- en palmtakken. Traditioneel dragen jongens de lange palmtakken en meisjes de kleinere, kortere ineengewoven stengels. Aan de takken is vaak klein speelgoed of snoep bevestigd, en een lintje met de Catalaanse vlag. De populairste plekken om de takken te kopen zijn het plein vóór de kathedraal, op de Rambla of aan de Sagrada Família.

Traditioneel vervaardigden de peetmoeders zelf de palmtak voor hun petekinderen. Het was ook gebruikelijk dat het petekind een nieuw kledingstuk aantrok op Palmzondag. Vandaar het spreekwoord “Diumenge de Rams, qui no estrena no té mans”, wat letterlijk betekent: “Palmzondag, wie geen nieuwe kleding draagt, heeft geen handen”.

Dit jaar valt Palmzondag op 24 maart. De populairste zegeningen van palmtakken vinden respectievelijk plaats om 11u aan de kathedraal en om 12u aan de Sagrada Família. De bekendste processie wordt tussen 10 en 12u gelopen in het historische centrum van de stad, ondermeer via de Rambla en Portal de l’Àngel, met begin en einde aan de Plaça de Sant Agustí.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten