zondag 31 maart 2013

De bekendste ijzerwinkel van Barcelona

Aan Plaça del Pi, in het historische centrum van Barcelona, vind je de Ganiveteria Roca, de meest legendarische en bekende ijzerwinkel van de stad. Dankzij het gespecialiseerde aanbod, de Weense stijl waarin de zaak is ingericht en de zorgvuldig ingerichte etalages is Roca een referentie geworden in Barcelona en ver daarbuiten. Het gebouw waar de ijzerwinkel zich bevindt, draagt op de gevel de eerste sgrafitto (gekraste en ingekleurde lijntekening) van Barcelona. Deze dateert uit 1781.

IJzerwinkel Roca

Ramon Roca i Santamaria was afkomstig uit het Catalaanse dorp Cardona. Hij deed ervaring op als dolkensmid in een werkplaats in de stad Ripoll en in het atelier van zijn oom Joan Santamaria in Barcelona. Daarna ging hij zich in Duitsland en Frankrijk verder specialiseren in het beroep.

Bij de terugkomst van Ramon in Barcelona, in 1911, opende hij samen met zijn broer Josep een winkel en atelier aan Plaça de Sant Josep Oriol, met de naam Ganiveteria Roca. Dankzij zijn ervaring kon hij hier als eerste vakman in de regio scheermesjes en scalpels op artesanale wijze vervaardigen. Hij importeerde ook materiaal van eerste kwaliteit uit de rest van Europa.

In 1916 verhuisde de ijzerzaak naar de huidige vestiging aan Plaça del Pi. Aan de gevel plaatsten de broers Roca een uithangbord met de tekst “Solingen París Barcelona”, een eerbetoon aan de Duitse en Franse centra voor de productie van snijgereedschap. De winkel was om die reden ook gekend onder de naam “Can Solingen” (in het Nederlands “Huize Solingen”).

Tijdens de griepepidemie van 1918 overleed Ramon Roca en daarna werd de zaak verdergezet door zijn echtgenote en zijn broer-zakenpartner Josep. Na enige tijd werd het eigen slijpatelier minder belangrijk en importeerde Ganiveteria Roca meer en meer industrieel geproduceerd gereedschap uit het buitenland. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-39) en de nasleep ervan was import niet mogelijk. Daarom richtte de ijzerwinkel zich toen op het eigen merk Roca, met de hulp van nationale fabrikanten.

Enkele decennia later werd de import van buitenlands gereedschap hervat. In 1981 namen de dochters van Josep Roca het beheer van de zaak over en sinds 2000 wordt Ganiveteria Roca bestuurd door een externe groep. De winkel is nog steeds een referentie in de regio dankzij het gespecialiseerde aanbod van ijzeren gereedschap dat er verkrijgbaar is.

Ben je in het historische centrum van Barcelona, dan is het een leuk idee om eens langs te gaan in de zaak. De winkel ligt aan Plaça del Pi nr 3 en valt op door de prachtige gevel en het bijzondere interieur dat doorheen de tijd bewaard is gebleven. Meer informatie over deze legendarische ijzerwinkel kun je nalezen op de website van Ganiveteria Roca.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten