donderdag 4 april 2013

Museum van Lijkwagens

De organisatie die de begraafplaatsen in Barcelona uitbaat, Cementiris de Barcelona, beschikt over een unieke collectie historische lijkwagens en –karren. Tot vorig jaar kon deze verzameling bekeken worden in een ruimte onder de kantoren van de begrafenisdienst van de stad, de Serveis Funeraris de Barcelona, in het centrum. Eind 2012 is de collectie overgebracht naar een nieuw museum aan het kerkhof van Montjuïc.

Museum Lijkwagens

De collectie van lijkwagens en –karren ontstond in 1970 en bestaat uit 19 originele karren, begeleidende wagens en auto’s. De verzameling is uniek in Europa en schetst een goed beeld van de manier waarop men in de 19de en 20ste eeuw in Barcelona de overledenen vervoerde naar de begraafplaats.

Het nieuwe museum maakt gebruik van nieuwe technologieën en webapplicaties, waardoor het ondermeer mogelijk wordt om zich als bezoeker te verplaatsen naar het neoklassieke Barcelona van het midden van de 19de eeuw. Er is ook bijzondere aandacht voor de jongsten, die een interactieve route kunnen volgen doorheen het museum.

Tot slot beschikt het Museum van Lijkwagens ook over een bibliotheek met meer dan 2.000 boeken over het thema “begrafenis”. Hierbij komen de begrafenisrituelen aan bod van diverse beschavingen, vanaf de prehistorie tot heden.

Het museum is gelegen aan de Carrer de la Mare de Déu de Port nr 56-58 op de heuvel Montjuïc, vlakbij de ingang van de begraafplaats. De openingsuren zijn: van woensdag tot en met zondag van 10 tot 14u. De toegang is gratis. Om erheen te gaan kun je onder andere vanaf Plaça d’Espanya buslijnen 23, 109 en 9 nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten