maandag 15 april 2013

Twee leuke steegjes

In het historische centrum van Barcelona liggen een aantal sfeervolle steegjes verscholen in het netwerk van kronkelende straatjes. Twee voorbeelden hiervan zijn de Passatge de Sert en de Passatge de les Manufactures. Beide verbinden dezelfde twee straten met elkaar, de Carrer de Sant Pere Més Alt en de Carrer de Trafalgar. Ze liggen allebei op wandelafstand van het Palau de la Música.

Passatge Sert

In de eerste plaats is er de Passatge de Sert, een steegje in een mengeling van Parijse stijl en een typisch Berlijns “Hof”. Het straatje ligt in een complex dat in 1867 werd aangelegd door een familie van tapijtfabrikanten, de familie Sert, en dat ondermeer een fabriek huisvestte.

Tegenwoordig zijn in deze steeg een aantal moderne kantoren, woningen, enkele appartementen voor toeristen en ook een gezellig bar-restaurant gevestigd. De Passatge de Sert ligt aan de Carrer de Sant Pere Més Alt nrs 49-51 en aan de Carrer de Trafalgar nrs 42-44.

Passatge Manufactures

Even verderop bevindt zich de Passatge de les Manufactures. Deze steeg is overdekt en lijkt eerder de gang van een gebouw dan een straatje. Dit complex werd aangelegd in 1878 en doet denken aan de verborgen steegjes in Parijs. Ook hier was oorspronkelijk een fabriek gevestigd, in het bijzonder de textielfabriek van Joan Cirici.

Hier vind je tegenwoordig enkele cafeetjes, waaronder de authentieke Bar Pasajes waar je tapas kunt verkrijgen en Bar Tu y Yo dat ingericht is in onvervalste vintage-stijl. Spijtig genoeg hebben de meeste winkeltjes de laatste jaren de deuren moeten sluiten. Desondanks is deze curieuze plek nog zeker een bezoekje waard. De Passatge de les Manufactures ligt aan de Carrer de Sant Pere Més Alt nr 31 en aan de Carrer de Trafalgar nr 26.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten