donderdag 11 april 2013

De Kattefontein van Montjuïc

In het park Jardins de Laribal, op de heuvel Montjuïc in Barcelona, staat een beroemde fontein, de “Font del Gat”, wat in het Nederlands “Kattefontein” betekent. De fontein bevindt zich in een zone met tuinen, trappen, pergola’s en andere fonteinen. De Jardins de Laribal strekken zich uit over een sterk glooiende helling tussen het Museum van Joan Miró en het Teatre Grec, langs de weg Passeig de Santa Madrona.

Kattefontein Montjuïc

Het water van de Font del Gat ontspringt achterin een grot. Volgens de legende is de naam van de fontein afkomstig van het feit dat ze werd gevonden door een kat in 1855. Om die reden zou de sculptuur versierd zijn met een afbeelding van dit dier. Het beeld is een realisatie van Joan Antoni Homs en dateert uit 1918. De lokatie van de Kattefontein, gericht op het noorden en tussen loofrijke bomen, maakte haar heel geliefd in de zomer.

Vroeger werd er op zondagmiddag op deze plek gegeten en gedanst, onder begeleiding van een piano. Naar verluidt kwamen er vooral soldaten en jongens en meisjes uit de arbeidersklasse op af. De gegoede burgerij had namelijk de mogelijkheid om met hun karren verdere uitstappen te maken.

De Jardins de Laribal was het eerste publiek toegankelijke park op Montjuïc. Het werd aangelegd op een voormalig terrein van de republikeinse journalist-politicus Josep Laribal. De grond werd aangekocht door de stad Barcelona in 1909. Toen beslist was om de Wereldtentoonstelling van 1929 te houden op de heuvel Montjuïc, kreeg de Franse landschapsarchitect Jean Claude Nicolas Forestier de opdracht om de tuinen aan te leggen. In 1922 waren de werken klaar.

Voor de fontein staat een gebouw uit 1918, een realisatie van de Josep Puig i Cadafalch, waar oorspronkelijk een restaurant in gevestigd was. Het gebouw werd gerestaureerd in 2002. In de jaren ervoor waren ook de tuinen in hun oorspronkelijke glorie hersteld, na jaren van verloedering. In het gebouw is tegenwoordig opnieuw een restaurant met de naam “La Font del Gat” gehuisvest.

Het restaurant “La Font del Gat” beschikt over een gezellig terras en biedt van dinsdag tot vrijdag een dagmenu aan. Tijdens het weekend kun je er tapas en gerechten à la carte verkrijgen. De openingsuren zijn: van dinsdag tot zondag van 13 tot 16u. ’s Avonds is het restaurant enkel geopend voor groepen, met voorafgaande reservatie. Kijk voor meer informatie op de website van restaurant La Font del Gat.

Om in de Jardins de Laribal en de legendarische Font del Gat te geraken kun je onder andere buslijn 55 nemen. Opstapplaatsen zijn ondermeer Plaça de la Universitat en Plaça de Catalunya. Afstaphalte is Passeig de Santa Madrona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten