donderdag 18 april 2013

Feestdag van Sant Jordi

Elk jaar op 23 april viert men in Catalonië de feestdag van Sant Jordi, de patroonheilige van de regio. Deze dag is geen officiële feestdag, de Catalanen gaan gewoon werken en de winkels zijn geopend. Toch wordt deze dag beschouwd als de tweede belangrijkste dag in de Catalaanse agenda, na de Nationale Feestdag van Catalonië op 11 september.

Feestdag Sant Jordi

Tegenwoordig is het feest van Sant Jordi een verzameling van diverse tradities en legendes. Enerzijds besteedt men aandacht aan het verhaal van Sant Jordi, de Heilige Joris, die een draak versloeg om een prinses te redden. Sant Jordi schonk hierbij aan zijn geliefde een roos die rood gekleurd was door het bloed van de verslagen draak. Anderzijds worden op deze dag de rozenmarkten in ere gehouden die eeuwen geleden rond deze datum plaatsvonden aan het Palau de la Generalitat in het centrum van de stad.

Eigenlijk is Sant Jordi in Catalonië een alternatief voor Valentijnsdag. Volgens de traditie krijgt een vrouw een roos als teken van verliefdheid en een man een boek als teken van dank. Echter, de dag van vandaag worden vaak én een roos én een boek cadeau gedaan aan de geliefde. Niet toevallig is 23 april ook door de UNESCO in 1995 uitgeroepen tot Werelddag van het Boek, ondermeer omdat op deze dag de beroemde schrijvers William Shakespeare en Miguel de Cervantes overleden en een aantal andere toen geboren werden.

Op de dag van Sant Jordi vind je in Barcelona op de hoek van zowat elke straat een kraampje met rozen. De traditionele rode rozen worden nog vaak cadeau gedaan maar tegenwoordig heb je rozen in alle mogelijke kleuren en groottes. Naar verluidt worden in Catalonië op 23 april meer dan 6 miljoen rozen verhandeld. Daarnaast staan er op deze dag tientallen boekenkramen, voornamelijk op de Rambla en aan gevestigde boekhandels. Jaarlijks worden er op deze dag meer dan een miljoen boeken verkocht.

Andere activiteiten op Sant Jordi in Barcelona zijn onder andere lezingen door bekende schrijvers, concerten en het dansen van de Sardana, de typisch Catalaanse groepsdans, op Plaça de Sant Jaume. Bij de bakker kun je op deze dag de Pastís de Sant Jordi verkrijgen, een rood-geel gestreept gebak. Vanuit vele ramen en op een groot aantal balkons hangt de “senyera”, de officiële Catalaanse vlag, of de “estelada”, de Catalaanse onafhankelijksheidsvlag.

Tot slot nog een tip. De feestdag van Sant Jordi is één van de weinige gelegenheden om het Palau de la Generalitat, de zetel van de Catalaanse regering, te bezoeken. Dit kan zowat de hele dag en volledig gratis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten