maandag 8 april 2013

Allioli, de Catalaanse knoflooksaus

In dit blog besteed ik graag aandacht aan de Barcelonese en Catalaanse gastronomie. Deze keer is het de beurt aan een knoflooksaus, de “allioli”. Het woord “allioli” is een samentrekking van de Catalaanse woorden “all” en “oli”, die respectievelijk “knoflook” en “olie” betekenen.

Allioli

Allioli is een dikke, geelachtige saus op basis van look en olijfolie, die niet enkel wordt gebruikt in de Catalaanse keuken, maar die men ook elders in Spanje en de rest van het Middellandse Zeegebied eet, al dan niet met kleine verschillen in de ingrediënten.

In Catalonië serveert men allioli vaak met gegrild konijn, bonen met worst, vis, geroosterd brood en gepofte aardappelen. Daarnaast wordt het ook gegeten bij diverse rijstschotels en paella. Als je in een restaurant bij een gerecht “a la llauna” ziet staan, dan betekent dat dat de schotel wordt klaargemaakt met allioli.

Allioli heeft veel gemeen met mayonaise. Bij mayonaise wordt echter geen look gebruikt, maar wel een ei, en dit is niet altijd het geval bij allioli. Als je geen eierdooier gebruikt om allioli te bereiden, is het echter moeilijker om de saus te binden.

Ik geef hier nog even een recept voor het bereiden van deze knoflooksaus.

Ingrediënten: 4 teentjes knoflook, 1 eierdooier, zout, enkele druppels citroensap en 2,5 dl olijfolie.

Bereiding: hak het knoflook fijn of pers de teentjes uit. Voeg daarna de eierdooier toe en een snuifje zout. Meng er nu geleidelijk aan de olijfolie bij. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een klopper of een vork. Tot slot voeg je er nog enkele druppels citroensap aan toe, volgens jouw eigen voorkeur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten