maandag 31 december 2012

Casa Comalat

Aan de Avinguda Diagonal nr 442 en de Carrer de Còrsega nr 316 kun je twee gevels bewonderen van hetzelfde huis, het Casa Comalat. De stijl van het gebouw doet onmiddellijk denken aan Antoni Gaudí maar het is eigenlijk een realisatie van de architect Salvador Valeri i Pupurull. Casa Comalat werd gebouwd tussen 1906 en 1911.

Casa Comalat

Valeri i Pupurull (1873-1954) was afkomstig uit Barcelona. Hij studeerde in de Escuela de Arquitectura de Madrid en de Escola d’Arquitectura de Barcelona waar hij de titel van architect verwierf in 1899. Gedurende vele jaren werkte hij als stadsarchitect in de Catalaanse gemeente El Papiol. Zijn modernistische werken kenmerken zich door het gebruik van gegolfde vormen, een uitbundige decoratie en glaskeramiek.

Van Casa Comalat vallen voornamelijk de gevels op. De hoofdgevel, aan de Avinguda Diagonal, is symmetrisch en formeel. Opvallend zijn de deur in smeedijzer, de gegolfde balkons en de uitgebreide versiering met bloemmotieven. De gevel die uitgeeft op de Carrer de Còrsega is gedurfder door het gebruik van vele kleuren en galerijen van hout met rolluiken.

Bovenop het huis staat een torentje in de vorm van een harlekijnshoed, bekleed met groengekleurd glaskeramiek. Binnenin het gebouw trekken vooral de mozaïekvloeren en de bijzondere meubelen en verlichting de aandacht.

Casa Comalat is een prachtig voorbeeld van het laat-modernisme. Spijtig genoeg is het gebouw niet open voor het grote publiek maar het is vanzelfsprekend wel mogelijk om de buitenkant te bewonderen. Het huis is gemakkelijk te bereiken per metro (halte Diagonal van lijnen L3 en L5) of per Bus Turístic (halte Passeig de Gràcia-La Pedrera).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten