donderdag 13 december 2012

Theater Condal

Eén van de theaters aan de Avinguda del Paral•lel te Barcelona is Teatre Condal. Deze schouwburg opende haar deuren in 1903. Tegenwoordig worden er toneelstukken opgevoerd, voornamelijk komedies. In de zaal is plaats voor 697 personen.

Theater Condal

Dit theater startte op 7 mei 1903 onder de naam Gran Teatre Onofri en beschikte toen over 3.000 zitplaatsen. De gebroeders Onofri brachten hier in eerste instantie circus- en pantomimevoorstellingen. Het verhoopte succes bleef echter uit, voornamelijk omdat de zaal veel te groot bleek voor het type spektakels dat er werd opgevoerd en omdat de introductie van de film voor grote concurrentie zorgde.

In 1904 kreeg Gran Teatre Onofri de naam Gran Teatro Condal. Vanaf dat moment werden er onder andere opera’s opgevoerd. Gedurende één jaar heette de zaal nog Teatro Masini. In 1919 verkocht de oorspronkelijke eigenaar Manuel Suñer de zaal aan Concepció Regordosa die er doorging met variétévoorstellingen. Enige tijd later begon ze er ook films te vertonen. Na de Spaanse burgeroorlog (1936-39) doopte men de zaal om in Cine Condal.

Het originele theater omvatte een parterre en een etage. In de loop der jaren werd de zaal omgevormd in twee aparte lokalen. Op de benedenverdieping vestigde zich een bingozaal en op de bovenverdieping, het amfitheater, kwam het nieuwe theater. In 1983 kreeg het gebouw opnieuw en voorgoed de bestemming als schouwburg. In 1992 ging het beheer van het theater naar de Grup Focus die opteerde voor “kwaliteitsvolle komedies gericht op een breed publiek”.

Teatre Condal ligt aan de Avinguda del Paral•lel nr 91 en is per metro te bereiken via haltes Paral•lel (lijn L2) en Poble Sec (lijn L3). Meer informatie over de programmering kun je nalezen op de website van Teatre Condal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten