maandag 3 december 2012

Passeig de Sant Joan

Deels in het district Eixample en deels in Gràcia ligt de Passeig de Sant Joan. Deze boulevard werd oorspronkelijk aangelegd tussen 1795 en 1802, aan de zijkant van een glooiend terrein dat een beschermingszone vormde voor het fort van La Ciutadella. Bij de afbraak van deze citadel, in de tweede helft van de 19de eeuw, verdween ook dit glooiende terrein.

Passeig Sant Joan

De Passeig de Sant Joan en delen ervan kregen in de loop der tijd heel wat verschillende benamingen. Met de huidige naam werd de oorspronkelijke benaming gerecupereerd van een straat die op deze plek lag.

De Passeig de Sant Joan begint aan de Arc de Triomf en kruist even verder, aan de Plaça de Tetuan, de Gran Via de les Corts Catalanes. Verderop dwarst ze de Avinguda Diagonal, meer bepaald ter hoogte van een rond punt waar een monument staat ter ere van de Catalaanse dichter-priester Jacint Verdaguer. Hier vlakbij bevinden zich ook de kerk en het klooster van Les Saleses.

Iets verder ligt het Casa Macaya, een modernistisch gebouw van de architect Josep Puig i Cadafalch uit 1901. Vervolgens, aan de kruising met de Carrer de Còrsega, staat een fontein met Hercules wat de oudste fontein van Barcelona is. Helemaal aan het einde van de Passeig de Sant Joan, vlakbij de Travessera de Gràcia, staat nog een monument voor Josep Anselm Clavé, een Barcelonese componist.

Qua indeling kun je in de Passeig de Sant Joan twee grote stukken onderscheiden. Het deel tussen de Arc de Triomf en de Avinguda Diagonal is recent heraangelegd en bevat brede voetpaden en smalle rijstroken met een fietspad in het midden. Het stuk boven de Diagonal is een soort Rambla met een breed wandelpad in het midden.

Dankzij de brede voetpaden is de Passeig de Sant Joan uitermate geschikt voor een ontspannen wandeling langs diverse bezienswaardigheden en modernistische gebouwen, net buiten het toeristische centrum van Barcelona.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten