maandag 10 december 2012

Warme chocolade met churros of melindros

Ook in Spanje is het gebruikelijk om op een koude winterdag een heerlijk kopje warme chocolade te drinken. Vaak worden hierbij “churros” geserveerd, een soort cake die qua smaak een beetje lijkt op donuts maar lang en smal is, in de vorm van een worst. Madrid en Sevilla zijn twee steden die bekend staan om hun “churros”. Je kunt ze vanzelfsprekend ook in Barcelona verkrijgen, hoewel hier warme chocolade dikwijls vergezeld wordt door “melindros”. Dat zijn een soort vingerkoekjes (eveneens lange vingers of boudoirs genoemd) maar dikker en malser.

Warme chocolade

De plek bij uitstek om te genieten van warme chocolade met “churros” of “melindros” is een “granja”. Zo een typisch koffiehuis serveert over het algemeen geen of weinig alcholische dranken maar voornamelijk soft drinks en warme dranken, samen met een uitgebreid assortiment gebakjes en koeken. Deze “granjas” hebben andere openingsuren dan de rest van de cafés of restaurants. Zo zijn ze vaak tijdens de lunchtijd gesloten en openen ze ’s avonds maar tot het tijdstip voor het avondeten, rond 21 uur.

Als je in Barcelona zin hebt in warme chocolade, dan kan ik alvast mijn twee favoriete “granjas” aanbevelen. Let wel op dat warme chocolade hier niet te vergelijken is met de chocolademelk zoals we die in Nederland of België kennen. Warme chocolade is erg dik en lijkt meer op gesmolten chocolade dan op melk!

In de eerste plaats heb je La Pallaresa in de historische buurt van Barcelona, de Barri Gòtic. Dit traditionele café bevindt zich niet ver van de Plaça del Pi, in de Carrer Petritxol nr 11. De openingsuren zijn: van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 13u en van 16 tot 21u, en op zondag van 9 tot 13u en van 17 tot 21u. Het dichtstbijzijnde metrostation is Liceu (lijn L3). Tip: probeer hier ook eens een “suizo”, een kop warme chocolade met een flinke berg slagroom.

Daarnaast ga ik ook graag naar Granja M. Viader in de Carrer d’en Xuclà nr 4-6, in de buurt El Raval vlakbij de Rambla. Deze zaak bestaat al meer dan 130 jaar en wordt beschouwd als de uitvinder van Cacaolat, de eerste chocoladedrank van Spanje. De openingsuren zijn: op maandag van 17 tot 20u30, van dinsdag tot en met zaterdag van 9 tot 13u30 en van 17 tot 20u30. Deze “granja” blijft gesloten op zon- en feestdagen. Het dichtstbijzijnde metrostation is eveneens Liceu (lijn L3).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten