donderdag 6 december 2012

Kerstmis en Nieuwjaar in Barcelona

Tijdens de feestperiode kun je in Barcelona de bijzondere kerstdecoratie bewonderen en ook deelnemen aan één van de vele evenementen die zowel door het stadsbestuur als private organisaties georganiseerd worden. In deze post geef ik een kort overzicht van enkele niet te missen activiteiten.

Als je Barcelona bezoekt tijdens de feestdagen, kun je in de eerste plaats vanaf valavond de indrukwekkende kerstverlichting bekijken. Sinds eind november en tot en met Driekoningen worden maar liefst 300 straten en pleinen in de stad versierd. Men gebruikt hiervoor LED-verlichting, wat energiezuiniger is dan de traditionele verlichting. Eén van de iconen van Barcelona, de Torre Agbar, wordt omgetoverd in een gigantische kerstboom dankzij het gesofisticeerde verlichtingssysteem dat op het gebouw is aangebracht.

Kerstmis

Op 13 plekken doorheen de stad staan zoals gebruikelijk de traditionele kerstbomen. De grootste is die in de winkelstraat Portal de l’Àngel. Een andere klassieker zijn de reusachtige lichtgevende “galets” die op diverse plaatsen staan. “Galets” zijn een soort schelpvormige pasta die in Catalonië vaak in de soep van het kerstmaal wordt gedaan.

Daarnaast kun je, zoals elk jaar, de grote kerststal bezoeken op Plaça de Sant Jaume. Dit jaar brengt de installatie een eerbetoon aan het diorama. Dit jaar is het namelijk de 100ste verjaardag van deze techniek waarbij in een kijkkast een levensechte scène wordt opgebouwd. Vlakbij, in de patio van het stadhuis, staat een collectie kerststallen afkomstig van het Etnologisch Museum van Barcelona.

Na het grote succes van vorig jaar heeft men op Plaça de Catalunya opnieuw een ijsschaatspiste gebouwd. Nog tot 6 januari kun je hier de schaatsen aanbinden of plaatsnemen op een terrasje om de schaatsende sportievelingen te bekijken. De piste is nog groter dan vorig jaar en telt 1.400 m2.

Tot slot zijn er vanzelfsprekend weer de bekende en populaire kerstmarkten. Tot en met 23 december 2012 kun je elke dag tussen 10u30 en 21u30 terecht op het plein voor de kathedraal voor de Fira de Santa Llúcia. In de buurt van de Sagrada Família staat tot 23 december 2012 de Fira de Nadal, dagelijks te bezoeken van 10 tot 22u. Tot slot is er nog de Fira de Reis aan de Gran Via, de Driekoningen-markt, met een grote keuze aan cadeautjes, speelgoed en snoep. Deze is geopend van 20 december 2012 tot 6 januari 2013 van 11 tot 14u en van 17 tot 21u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten