vrijdag 13 december 2013

Catalaanse worst

Een typisch ingrediënt van de Catalaanse keuken, zeker tijdens de wintermaanden, is de “botifarra”. Deze worst, die meestal bestaat uit varkensdarm gevuld met gekruid gehakt, kent vele varianten en staat gegarandeerd op de menukaart als je in Barcelona een restaurant bezoekt.

Catalaanse worst

In de eerste plaats zijn er de verse “botifarres” die eerst gebakken of gebraden moeten worden voor men ze kan opeten. Een Catalaanse schotel bij uitstek is “botifarra amb seques” (worst met bonen). Rauw zijn deze worsten rood van kleur. Vaak bevatten ze een beetje peper en soms look en peterselie. In sommige gevallen worden aan het gehakt fijngesneden paddestoelen toegevoegd.

Een lange, smalle, gedroogde en gefermenteerde versie van deze rode worst noemt men “fuet”. Deze droge worst valt op door het schimmellaagje dat tijdens het drogen ontstaat en gelijkaardig is aan de schimmels op, bijvoorbeeld, camembert.

Er zijn veel varianten van de verse “botifarra” verkrijgbaar. Soms worden ze ook “baldana” genoemd:

- Botifarra d’arròs: naast mager vlees bevat deze ook rijst en kruiden
- Baldana de sang: met mager vlees, spek en bloed
- Baldana de ceba: het vorige maar dan met ui
- Botifara de mondongo / de corder: met lamsvlees, bloed en kruiden
- Botifarra traïdora: bevat allerlei slachtafval dat eerst geblancheerd wordt

Daarnaast zijn er nog de gekookte “botifarres” die in fijne plakken worden gesneden en geserveerd in salades, soepen en ragouts of als bijgerecht. Er zijn tal van versies verkrijgbaar zoals:

- Botifarra blanca / blanquet: met mager vlees maar zonder bloed, soms met gestoofd vlees
- Botifarra catalana: bereid met vet vlees, bevat vaak ook truffels
- Botifarra dolça: bevat suiker en citroen wat zorgt voor een zoete smaak
- Botifarra d’ou: naast vlees bevat die ook ei
- Botifarra negra / negret: deze worst krijgt haar zwarte kleur als het varkensvlees en -bloed gekookt is
- Botifarró: het voorgaande maar met ui
- Bull of Paltruc: zeer dikke worst die ondermeer bereid wordt met ei, tong, lever of niertjes
- Bisbe (negre) of Bisbot: bevat veel bloed en wordt bereid met maag of blinde darm van varken
- Botifarra terregada: op basis van varkensingewanden, ui, look, amandelen en wijn
- Botifarra de músic: bevat amandelen, hazelnoten, walnoten, rozijnen en zoete wijn

Wist je trouwens dat er regelmatig een “botifarrada” georganiseerd wordt? Dit type eetfestijn, waarbij een groep vrienden of familie samenkomt om worsten te grillen, vertoont gelijkenissen met een “calçotada”. Tijdens dorpsfeesten houdt men vaak populaire en grootschalige versies van deze “botifarrades”.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten