Op vakantie naar Barcelona

Barcelona is de hoofdstad van Catalonië. In deze regio wordt Catalaans gesproken, samen met het Spaans. Het is een zeer levendige stad met prachtige gebouwen en monumenten, regelmatig nieuwe toeristische initiatieven en een uitmuntende keuken, ideaal voor een interessante en afwisselende vakantie!

Eén van de bekendste plaatsen is de Rambla, vlakbij Plaça de Catalunya. De Rambla is de flaneerboulevard bij uitstek. Het is ook een unieke groene laan waar het in de zomer lekker koel is. Op de Rambla zijn er een heleboel vaste kramen en een ontelbaar aantal “levende standbeelden”. Ook kunstenaars proberen hier hun werken te verkopen.

Een absolute aanrader is de overdekte markt La Boqueria. Groenten, fruit, vis en vlees zorgen er voor een bont spektakel. De ingang is duidelijk zichtbaar vanop de Rambla. Aan de andere kant en dicht tegen de haven kan je op Plaça Reial of Koninklijk Plein komen. Dat is een prachtige plek met mooie lantaarnpalen van Antoni Gaudí.

De grote legendarische figuur van Barcelona is uitgerekend Gaudí. Hij was een architect die zeer non-conformistische bouwsels neerplantte. Hij behoorde tot het Catalaanse modernisme. Gaudí heeft zijn levenswerk, de Sagrada Família, nooit kunnen voltooien. De Sagrada Família zal waarschijnlijk pas 120 jaar na zijn dood klaar zijn en toch is dit de grootste publiekstrekker van de stad.

Casa Milà of La Pedrera weerspiegelt op duidelijke wijze zijn architectuurstijl. Gebouwd tussen 1906 en 1910, was het één van de laatste grote werken en één van zijn grootste successen. Het werd gebouwd voor de familie Milà maar bijgenaamd La Pedrera omdat het eerder op een steengroeve lijkt. Casa Batlló, een huis dat compleet werd verbouwd tussen 1904 en 1906 in opdracht van de familie Battló, wordt als één van de mooiste van de architect beschouwd. Wat bij dit huis opvalt, zijn de typische tegels.

En uiteraard is er Parc Guëll. De mecenas van Gaudí wou op deze plaats een villawijk bouwen, volledig in de stijl van de kunstenaar, maar zo ver is het niet gekomen. Momenteel is er een mooie inkom met trap naar een zaal met zuilen. Daar is er een terras gemaakt met zitbanken à la Gaudí. In het park is er ook een museum over Gaudí, over zijn leven en werk. Hier kan je ook enkele meubels zien die hij heeft ontworpen.

Het Picassomuseum bevindt zich in de Gotische wijk. Dit druk bezocht museum biedt een compleet overzicht van het werk van Picasso.

Eveneens in Barcelona bevindt zich de Fundació Joan Miró. Deze kunstenaar werd 90 jaar oud en stierf in 1983. Kenmerkend zijn de vele kleuren die hij gebruikte. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in Frankrijk en op Mallorca. De Fundació Joan Miró is het belangrijkste museum ter wereld over het werk van Miró.

Camp Nou is het wereldberoemde voetbalstadion van F.C. Barcelona. Meer dan 100.000 supporters kunnen hier plaatsnemen. Er is eveneens een museum over de geschiedenis van deze legendarische voetbalploeg.

Barcelona bezoeken is op elk moment van het jaar een absolute aanrader! En om je te helpen met het vinden van je weg in de stad heb ik in één van mijn blogposts een paar handige tips verzameld.