zaterdag 16 oktober 2010

Parc Güell moet je gezien hebben

In mijn top 10 van favoriete bezienswaardigheden en musea in Barcelona staat helemaal bovenaan het wereldberoemde Parc Güell. Ik kan het dus niet nalaten eens een post te wijden aan dit indrukwekkende park.

Parc Güell
Parc Güell, oorspronkelijk als Park Güell geschreven, is een grote tuin met architectonische elementen en bevindt zich op een hoger gelegen terrein, tegen de heuvel Carmel aan, niet ver van Tibidabo. Het werd ontworpen door de modernistische architect en kunstenaar Antoni Gaudí. De aanleg van het park duurde van 1900 tot 1914 en het complex werd uiteindelijk opengesteld voor het grote publiek in 1926. Het telt 17,18 hectare en is daarmee één van de grootste architectonische werken van Zuid-Europa. Oorspronkelijk was het complex bedoeld als een soort exclusieve woonwijk, naar een idee van graaf Eusebi Güell, maar de verkoop van huizen op de site was geen succes en aldus werd het omgevormd tot openbaar park.

In het ontwerp van Parc Güell valt duidelijk de stijl van Gaudí op. Voor dit park baseerde hij zich grotendeels op de Engelse tuinen, waarbij hij zijn werk perfect wou laten integreren in de natuur. Dit valt ondermeer op in de kolommen van steen die zeer verschillende vormen hebben en die doen denken aan bomen, stalactieten of grotten. Rechte hoeken kom je hier niet tegen want de kolommen hellen over, net als palmbomen. Er werd ook veel gebruik gemaakt van “trencadís”, dat zijn stukjes keramiek of glas die als een mozaïek worden samengevoegd.

Parc Güell
Het centrale punt van het park wordt gevormd door een immense open plaats van waarop je een prachtig uitzicht hebt over Barcelona. Aan de zijkant van dit plein staat een golvende bank van 150 meter lang. Deze bank is eveneens uitgevoerd met “trencadís” en is een werk van Josep Maria Jujol, een medewerker van Gaudí. Het plein wordt deels ondersteund door de Zaal van de 100 Kolommen. Deze ruimte bestaat eigenlijk uit 86 pilaren. Op het plafond ervan kun je ronde versieringen zien op de plaatsen waar geen kolommen staan maar waar dat wél voorzien was. De zaal zou oorspronkelijk namelijk effectief 100 kolommen tellen.

Om deze zaal te bereiken neem je de indrukwekkende trap aan de ingang van het park. Te midden van deze trap staat de bekende hagedis, het symbool van Parc Güell. Aan de ingang van het park staan ook twee gebouwen in Gaudiaanse stijl met gegolfde daken en geometrische motieven. In het park zelf kun je ook het Casa Museu Gaudí bezoeken. Dat is het huis dat Gaudí kocht omdat er geen andere geïnteresseerde kopers waren. Hij woonde er van 1906 tot 1925, een jaar vóór zijn dood. In het museum vind je meubelen, tekeningen en decoratie ontworpen door Antoni Gaudí en Josep Maria Jujol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten