donderdag 12 juli 2012

Verlichte uurwerken in de stoep

Twee van de meest verrassende uurwerken die je in Barcelona kunt bekijken, zijn de verlichte grondhorloges van de Carrer de Rocafort en de Via Laietana. Over deze uurwerken lopen dagelijks honderden mensen omdat ze ingebouwd zijn in het trottoir.

Grondhorloge
Ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona gaf de bank Rosés de opdracht aan de horlogemaker Juan Cabrerizo om een uurwerk te vervaardigen voor haar kantoor aan de Carrer de Rocafort nr 2. Het was in die tijd nog niet gebruikelijk om een polshorloge te dragen en het uurwerk moest de klanten die de tijd wilden weten, in de richting van het bankkantoor lokken. De horlogemaker fabriceerde het “Rellotge dels Llums”, wat “Uurwerk met Lichten” betekent.

Het uurwerk heeft een diameter van 2 meter en is uitgevoerd in kwarts en beton, met kleine cirkels in glas om de minuten en de uren aan te geven en met goudkleurige nummers en decoratie. Het uur wordt weergegeven aan de hand van verschillende lampjes.

Het feit dat er dagelijks zoveel voetgangers over het uurwerk liepen zorgde ervoor dat het erg beschadigd werd door de jaren heen. In de jaren 70 liet de Banco Condal, de bank die het kantoor van de bank Rosés had overgenomen, een eerste restauratie uitvoeren. In de daaropvolgende jaren werd het uurwerk opnieuw erg beschadigd.

In 2004 organiseerde het Institut del Paisatge Urbà, een stedelijk instituut met als doel het behoud en renovatie van gebouwen en infrastructuur in Barcelona, een campagne voor het herstel van het grondhorloge. Helaas was het al te laat voor een mogelijke restauratie. In de plaats daarvan werd een identieke reconstructie geplaatst die in 2005 werd ingehuldigd.

Zes jaar na het plaatsen van het grondhorloge van de Carrer de Rocafort, in 1935, vervaardigde dezelfde horlogemaker trouwens een gelijkaardig grondhorloge in opdracht van dezelfde bank. Dit uurwerk werd geplaatst in de Via Laietana, ter hoogte van huisnummer 69.

Gedurende een hele tijd was dit horloge buiten gebruik, totdat in de jaren 80 beslist werd het te restaureren. Sinds 1989 kan het opnieuw bewonderd worden, nog steeds op de oorspronkelijke plek, in de Via Laietana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten